Kép: Pixabay

A németországi Európa-bajnokság után a focisták elmehettek egy rövidebb nyaralásra, de augusztusban és szeptember elején már megkezdődtek a nemzeti bajnokságok. A kontinens bajnokságait nézve mindenképp kiemelt figyelem irányul Magyarország irányából a Premier Ligára, azon belül is a Liverpoolra, hiszen ott rúgja a bőrt Szoboszlai Dominik.

A népszerű magyar játékos a tavaszi idényben nem tudta hozni a kívánt formát, ugyanis egy sérüléssel küzdött. Annak ellenére, hogy mindent megtett, hogy felépüljön, sajnos ez nem sikerült neki teljes egészében a kontinensviadalig. Úgyhogy sajnálatosan nem jött be a fogadás azon magyar szurkolók számára, akik a csapatnak a csoportkörből való továbbjutására tettek tétet.

Mindez azonban már csak a múlt, az őszi szezon beindulásával új időszámítás is indult, amely a jelek szerint Szoboszlai számára akár élete legjobbja is lehet, hiszen a Liverpool új vezetőedzője komolyabb szerepet szán a részére.

Új edző, új stratégia

A Liverpool esetében június elsején kezdődött új időszámítás, ugyanis az edzőcsere egyéb változásokat is hozott. Azt már az év elején tudni lehetett, hogy Jürgen Klopp távozik a csapat kispadjáról, csak az volt a kérdés, hogy ki követi őt a szép múltú klub élén.

Az utód nem más, mint Arne Slot, aki nem kis terhet vett a nyakába, hiszen egyöntetűek azok a vélemények, amelyek szerint Klopp legendává nőtt Liverpoolban az ott töltött évek során. Az edzőcserét azonban egy komolyabb átszervezés is kísérte, ami a klub struktúráját érintette.

Megszűnt az angol fociban egyébként jellemző menedzseri pozíció, aminek az a gyakorlati következménye, hogy Slot felett csak a sportigazgató lesz, tehát több mozgástere lesz, mint elődjének.

Szoboszlai, mint stabil kezdőjátékos



Kép: Pixabay

A felemásra sikeredett tavalyi szezon után pedig nyilván külön fókusz irányul innen Magyarországról arra a kérdésre, hogy hogyan érinti ez a változás Szoboszlai Dominiket, akinek egyébként 2028-ig érvényes a klubbal kötött szerződése.

Amit már a nyáron is sejteni lehetett, hogy Slot alapvetően a labdabirtoklásban és a támadójátékban hisz. Ahogy megfogalmazta, ha nincs a labda a csapatnál, azt mielőbb vissza kell szerezni, mert csak így biztosítható, hogy nehéz legyen őket legyőzni.

Ilyen formában pedig megnövekedett Szoboszlai szerepe is, akire kifejezetten jellemző ez a fajta pressing-foci, ráadásul, ahogy az a bajnokság első három mérkőzése alapján már látható, visszakerült a kezdő 11-be.

Egyébként, már a felkészülések során is látszott, hogy Szoboszlainak komoly szerepe lehet ebben az idényben, ugyanis Slot nem csak a labda felvezetése során, de a támadások befejezésénél is előrébb került attól a pozíciótól, ahol az előző szezonban játszott.

Ennek köszönhetően közelebb tud lenni az ellenfél kapujához, ami pedig lehetőséget biztosít neki, hogy több gólpasszt adjon. Ugyanakkor neki magának is több lehetősége lesz kapura lőni, és ha sikerül érvényesítenie sajátos lövési technikáját, számos látványos góllal keltheti fel a szurkolók figyelmét.

Eddig háromból három

A Liverpool kiválóan kezdte a bajnoki szezont, az első három meccsét nyerni tudta, ráadásul úgy, hogy ezekben a győzelmekben Szoboszlainak is oroszlánrésze volt. A Brentford elleni meccsen, amit a csapat 2-0 arányban nyert meg, a magyar játékosnak mindkét gólnál szerepe volt.

Szoboszlai eredményessége 97%-os volt ezen a mérkőzésen, két helyzetet alakított ki, emellett megnyert két párharcot is. A büntetővonalon belül ötször is birtokolni tudta a labdát, vagyis góllövés közelébe került.

Ez azért is érdekes még, mert Klopp egy sorral hátrébb játszatta Szoboszlait, így a tavalyi év során ritkán történt meg, hogy a büntető vonalon belül szerezzen labdát.

Az igazi bravúr azonban a harmadik fordulóban következett be, amikor a Liverpool 3-0-ra tudott nyerni a Manchester United ellen, ráadásul idegenben, az Old Traffordon. Szoboszlai ehhez az eredményhez egy gólpasszal járult hozzá, és végigjátszotta ezt a meccset is.

A mérkőzés értékelése során Arne Slot ismételten a már említett alapelvét hangsúlyozta, a labda megszerzését és megtartását, ami szerinte a siker kulcsa. Ilyen tekintetben külön kitért a középpályások, a holland Ryan Gravenberch és Szoboszlai Dominik teljesítményére is.

Mint kiemelte, a középpályások gyorsak, keményen, ha valaki esetleg le is marad, azonnal átveszik annak a helyét, és harcba szállnak az ellenfél támadója ellen.