Ugrás a cikkhez
Reklám

A tartalomból:




Pörzse Sándor: A magyar politika diszkrét bája

Mondhatnánk egy szóval azt is: nincs. De ha van lehetőségünk hosszabban kifejteni, akkor a politikai erkölcs teljes hiánya a legjellemzőbb. Most itt nem beszélek az SZDSZ-ről, illetve a szocialistákról, hiszen velük kapcsolatosan egy jobboldali embernek semmilyen illúziója nem volt és nem is lesz soha. Inkább azokról beszélek, akikkel szemben volt némi elvárásunk, vagy legalábbis némi kíváncsisággal figyeltük őket.

Kisberk Szabolcs: Sötét jövő

Az N1 Televízió KO című vitaműsorában tette fel a kérdést a műsorvezető: „Legrosszabb esetben mi várható a közeljövőben bevándorlásügyben?” Novák Előd, a Jobbik alelnöke azt mondta: „Szinte borítékolható, hogy merrefelé haladunk. Kisebbséggé válunk a saját hazánkban. Az egész államháztartás összeomlása fenyeget akkor, amikor az eltartók és az eltartottak arányának durva megváltozásával nézünk szembe.” Vitapartnere, a bevándorlókat felkaroló Migration Aid szóvivője Zsohár Zsuzsanna pedig azt, hogy: „Legrosszabb esetben összeomlik a bevándorlási hivatal rendszere. Káosz, katasztrófa, rettenet.”

Bűn bűnhődés nélkül

Rengetegszer láttuk már, hogy a Fidesz és az MSZP – akiket ugye a Jobbik a XX. század pártjainak nevez – gazdasági és főbb irányító háttere közös. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan egymást mentegették, és gyakorlatilag semmilyen politikai ügyben nem történt felelősségre vonás. Ezt tapasztalhatjuk a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban is – nyilatkozta a Bar!kádnak Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője, Környezetvédelmi Kabinetjének vezetője. A katasztrófával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság korábbi elnöke szerint a hatalom szándékosan próbálja mosdatni a felelősöket, akik közül senki nem töltött egyetlen percet még előzetes letartóztatásban sem, sőt immár az ellenük felhozott vádak is jócskán enyhültek.

Bankok után tankok

Több nemzetközi biztonságpolitikai kutatásra szakosodott intézet jelezte az elmúlt időszakban, hogy egyre nagyobb valószínűséggel elmélyülhet az USA és Oroszország szembenállása. A magyar államfő és a honvédelmi miniszter is augusztus 20-án a hadsereg szerepét hangsúlyozta a kiszámíthatatlanná váló politikai környezetben. A Fidesz és az MSZP elutasította a Jobbik kezdeményezését, egy a békét és a semlegességet kimondó politikai nyilatkozat elfogadását. A hírek szerint a balti államok mellett Magyarországra is telepít az amerikai hadsereg nehézfegyverzetet, ami már jelzi a kormány elkötelezettségét Washington érdekeinek kiszolgálása mentén. Készen áll Magyarország, a magyar haderő egy a szomszédunkban elmélyülő fegyveres konfliktus kezelésére? Szolgál bármilyen hazai érdeket az Oroszországgal szembeni konfrontáció? Újra kellene gondolni, hogy ilyen kérdésekben a döntés a kormánytól ismét a parlamenthez kerüljön?

Tévúton

Balfasz nemzedék – Bret Easton Ellis így nevezi a millenniumi Facebook-generációt. Az amerikai író és forgatókönyvíró szerint az új nemzedék tagjai nem viselik el a kritikát, a valóság helyett a közösségi hálón élnek, igazgatják Facebook-oldalaikat, és azon iparkodnak, hogy szeressék, szeressék és szeressék őket. A szülők felelőssége óriási, hiszen az esetek többségében saját nyugalmuk érdekében taszítják gyermeküket a virtuális világba azáltal, hogy okoseszközökkel kötik le izgága csemetéjüket. Fel sem mérik, hogy milyen súlyos következményei lehetnek gyermekük fejlődésében mindennek.

Zsákutcás fejlődés

Az Európára nehezedő migrációs nyomás következtében sosem volt annyira aktuális a társadalmi integráció problematikája, mint most. Akár a társadalomtudós szemüvegén keresztül vizsgáljuk a kérdést, akár politikai polémiaként tekintünk rá, néhány egyértelmű tanulságot megállapíthatunk. – Az Iránytű Intézet elemzése.

Magányos török Európa és Ázsia között

A közel-keleti válság reflektorfénye mögött komoly politikai válság van kibontakozóban az eddig oly stabil Törökországban. A nyár eleji parlamenti választások során a Recep Tayyip Erdoğan vezette Igazság és Fejlődés Párt elvesztette kétharmados többségét a török parlamentben, mely nagyszabású politikai reformjainak megvalósításához az egyetlen lehetőség volt. Az új választásokat november elejére tűzték ki, de ahhoz, hogy eddigi jelentős fölényét visszaszerezze, komoly taktikára van szüksége.

Szent István emlékezete

Többször betiltották vagy új tartalommal igyekeztek megtölteni Szent István ünnepét. A magyar nép azonban – uralkodjon feje felett bármilyen elnyomó hatalom – megőrizte első szent királyának emlékét.

Kalandozás Norvégiában

Idén Norvégiába invitáljuk a kedves Olvasót, nem mintha ez a skandináv ország tobzódna a magyar emlékekben. Annyi azért elmondható ez ügyben, hogy a kommunizmus elől Norvégiába is menekültek hazánkfiai, illetve az utóbbi években a milliós fizetés reményében sok orvos, gyógyszerész találta meg itt a számítását. Utunk során sok ilyen honfitársunkkal találkoztunk, kiknek beszámolói csak erősítették bennünk a Norvégiával kapcsolatos sztereotípiákat.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!



Friss hírek az elmúlt 24 órából