A férfiaknál 71 és 92 kilós súlycsoportban egyaránt üzbég, a nőknél (?) az 50 kilóban kínai, míg 66-ban algériai ökölvívó nyakába került az aranyérem pénteken a párizsi olimpián.

A Hámori Lucát a negyeddöntőben búcsúztató és a szereplésével botrányt kavaró algériai Iman Helif egyhangú pontozással nyerte a "női" 66 kilós döntőt kínai ellenfelével szemben.



Fotó: AFP

Az afrikai bokszoló indulása óriási visszhangot váltott ki világszerte, mert a tavalyi világbajnokságról a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárta túl magas tesztoszteronszintje miatt, Umar Kremlov, az IBA elnöke pedig azt mondta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómája van, a NOB azonban engedélyezte az olimpiai indulását.

A férfiaknál mindkét fináléban egyhangú 5-0-s pontozás döntött.

Frissítés: Nem érti, miért gond, hogy férfifizikummal ver nőket

Minden követelménynek megfeleltem ahhoz, hogy ebben a versenyszámban indulhassak. Ugyanolyan nő vagyok, mint bármelyik másik nő, nőként születtem, nőként éltem, nőként versenyeztem, ehhez kétség sem férhet. Az engem becsmérlőket csak a siker ellenségeinek szoktam nevezni, a támadásaik pedig csak még édesebbé teszik a győzelmet” – nyilatkozta Helif.

Az algériai bokszoló azt is hozzátette, hogy ezzel a győzelemmel megvédte a becsületét, és bár az őt ért támadások nagyon károsak voltak, és az emberi méltóságot is sértették, szerinte mostanra megváltozott az emberek hozzáállása. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetségre (IBA) is kitért, melynek versenyein 2018 óta vesz részt. Szerinte nagyon jól ismerik őt, tudják, mire képes és hogyan fejlődött az évek során, de ezeket a dolgokat már nem veszik figyelembe.

Gyűlölnek engem, és nem tudom, hogy miért. Egyetlen üzenetet küldök nekik: ezzel az aranyéremmel a méltóságom és a becsületem mindennél fontosabb

– mondta a bokszoló.

(MTI - Telex - Guardian nyomán)