Ugrás a cikkhez
Reklám

Világszerte, de főként a nyugati világban ismert tendencia, hogy a politika begyűrűzik a sportba. Például a labdarúgás hatalmas nézettségét kihasználva igyekeznek az ilyen jellegű üzeneteket eljuttatni a nagyközönségnek. Bizonyára a szemünk előtt vannak a „SAY NO TO RACISM”, magyarul „MONDJ NEMET A RASSZIZMUSRA!” feliratú transzparensek, melyeket nemzetközi, vagy akár hazai bajnokikon is tartanak maguk előtt a játékosok, mikor elkészítik a mérkőzés előtti csoportképet. De hallunk, olvasunk a súlyos pénzbírságokról vagy a zárt kapus mérkőzésekről, mikor az UEFA ekképpen kívánja megbüntetni azt a csapatot, melynek szurkolói „rasszista rigmusokat” kiabáltak.




Természetesen a liberális doktrína szerint rasszista csak a fehér ember lehet, ez egyirányú, és toldjuk meg azzal, sokszor az is rasszizmus, ami valójában nem az. Miért? Mert csak.

Valószínűleg erre a „mert csak” faktorra alapozott a DVTK játékosa, Lipták Zoltán is. Történt ugyanis, hogy még a 2017. április 29-én, a DVTK–Vasas bajnokin a diósgyőriek szerint a meccsen dirigáló Kassai rasszista szavakkal illette a kameruni Mevoungout (aki ma már a Puskás Akadémia játékosa). A találkozón a bíró kiállította Liptákot, s a hazai szövetség (MLSZ) öt meccsre szóló eltiltással sújtotta a védőt. Mivel a diósgyőri klub igazságtalannak vélte a futballista büntetését, fellebbezett, s tárgyalást kezdeményezett. Az eljárás során számolt be Lipták arról, hogy bár nem hallotta, de kameruni csapattársa azt mondta, Kassai megalázó módon beszélt vele. (Kassait maximum a bajor szurkolók perelhetnék, ahogyan vezette a Real Madrid-Bayern München meccset, de ez a mellékszál most nem tartozik e cikk tárgyához.)

A játékvezető ezt tagadta, s jó híre megsértése miatt személyiségi pert indított Lipták Zoltán ellen, amelynek első, februári tárgyalásán Kassai részt vett, a focista viszont nem. A napokban mindketten megjelentek, s tanúként Mevoungout is beidézték, aki az említett mérkőzés első félidejének végén került szóváltásba Kassaival.

A kameruni játékosnak, akinek érdekes módon addig nem jutott eszébe, hogy vele „rasszista módon beszéltek”, míg azt csapattársa, Lipták be nem hozta a történetbe. „Megdönthetetlen” bizonyítékai voltak. Azt mondta: „Olyasmit mondott nekem, ami nagyon nem volt rendjén, s nagyon sz...rul hangzott.”



A „sértett” kameruni és Kassai

Bármilyen „sz@rul” is hangzott, pechére a helyzet az, hogy Kassai hangfelvétellel tudta igazolni álláspontját, hiszen a fejhallgatójához rögzített mikrofonja mindvégig rajta volt a mérkőzésen. Sőt, Kassai szerint az egész mérkőzés alatt még csak nem is beszélt a kameruni játékossal.

Mind ezek függvényében tehát a Kassai által indított személyiségi jogi perben 400 ezer forint kártérítésre ítélték Liptákot. Kassai leszögezte:
„Számomra az volt fontos, hogy visszatartó erejű ítélet szülessen, amely szerint egy labdarúgó vagy egy klub nem állíthat súlyosan sértő valótlanságot egy játékvezetőről csak azért, hogy saját felelősségét elhárítsa, vagy fegyelmi büntetését csökkentse.”

A játékvezető egyébként azt is jelezte, hogy az összeget jótékony célra fordítja. A leukémiában elhunyt diósgyőri kapus emlékét ápoló Rakaczki Bence Alapítványnak ajánlja fel a négyszázezer forintot. Szívből reméljük, valamely liberális „jogvédő” szervezet nem indít pert Kassai ellen így a „Pride-hónap közepén” azért, mert nem valamely LMBTQ(stb.) alapítványnak ajánlotta fel…

Lantos János – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából