Az ENSZ Közgyűlése szerdán határozatban szólította fel Izraelt, hogy egy éven belül vonuljon ki a megszállt palesztin területekről. (A hírt közlő MTI "diszkréten kifelejtette" a törvénytelen jelenlét kifejezést, míg a Reuters címében közölte azt - a szerk.)



Gázai életkép - Hán-Júnisz romjai 2024 júliusában (fotó: Hatem Khaled / Reuters)

A világszervezet 193 tagállamát tömörítő testületben 124 ország támogatta a nem kötelező erejű határozatot. Negyvenhárom ország tartózkodott, tizennégyen - köztük Izrael és az Egyesült Államok - az előterjesztés ellen szavaztak. Több ország pedig nem vett részt a szavazáson.

Az izraeli külügyminisztérium reagálásában úgy fogalmazott, hogy az ENSZ-közgyűlés határozata "a terrorizmust bátorítja és rontja a béke kilátásait".

Izrael 1967-ban szállta meg Ciszjordániát, a Gázai övezetet és Kelet-Jeruzsálemet a hatnapos háborúban. A palesztinok ezeken a területeken hoznák létre leendő államukat.

Szaúdi trónörökös: Szaúd-Arábia nem ismeri el Izraelt a palesztin állam létrejötte nélkül

Szaúd-Arábia nem ismeri el Izraelt a palesztin állam létrejötte nélkül - jelentette ki szerdán Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös. Mohamed bin Szalmán emellett határozottan elítélte az izraeli megszállás alatt a palesztinok ellen elkövetett bűncselekményeket.

"A szaúdi királyság nem hagy fel arra irányuló rendíthetetlen törekvésével, hogy létrejöjjön a független palesztin állam Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal" - mondta. Leszögezte, hogy amíg ez nem teljesül, Szaúd-Arábia nem létesít diplomáciai kapcsolatot Izraellel.

A trónörökös a beszédet az új királyi tanácsadó testület, vagyis a Súra Tanács tagjai előtt, eskütételük után előtt mondta el, apja, Abdel-Azíz bin Szalmán király nevében, aki gyenge egészségi állapota miatt már nem tud jelen lenni ezeken az eseményeken.

(MTI nyomán)