Ukrajna elkötelezett támogatója volt Ryan Wesley Routh, aki a hatóságok gyanúja szerint golfozás közben merényletet kísérelt meg Donald Trump ellen, ráadásul még Ukrajnába is ellátogatott – írja a CNN nyomán az Index.




Routh azután utazott Ukrajnába, hogy Oroszország több mint két évvel ezelőtt teljes körű inváziót indított szomszédja ellen – derül ki a CNN által a kijevi Függetlenség térre geolokált videókból és képekből. A videón látható, hogy Routh 2022 májusában részt vett egy, az ukrán csapatokat támogató demonstráción, majd körülbelül hat héttel később ugyanott járt. A férfi egy olyan fotón látható, amelyen egy ukrán zászló mellett áll. A kék-sárga lobogón a nemzetközi önkénteseket a háborús erőfeszítések támogatására szólító felhívás olvasható.




Routh a közösségi médiában is erőteljesen támogatta Ukrajnát. Több tucat olyan bejegyzést tett közzé, amelyben arról írt, hogy hajlandó meghalni a harcban, és „porig kell égetnünk a Kremlt”.




„Kész vagyok Krakkóba repülni és az ukrán határra menni, hogy önkéntesnek jelentkezzek, harcoljak és meghaljak. Lehetek én a példa, hogy győznünk kell” – írta egy 2022 márciusában közzétett bejegyzésben.

Routh ezt követően arra használta a Facebook-fiókját, hogy külföldieket bátorítson a háborúban való részvételre. 2023 októberétől afgán sorkatonákat próbált meg toborozni, és az ukrán kormány nem hivatalos összekötőjeként mutatkozott be.

Trump köszönetet mondott

Donald Trump vasárnap köszönetet mondott az amerikai titkosszolgálatnak és a rendfenntartó erőknek, miután a floridai West Palm Beachen golfozás közben nyilvánvalóan merényletet kíséreltek meg ellene.

„Az elvégzett munka abszolút kiemelkedő volt” – írta Trump a Truth Social-bejegyzésében.

„Szeretném megköszönni mindenkinek az aggodalmat és a jókívánságokat. Ez bizony egy érdekes nap volt! A legfontosabb, hogy köszönetet mondjak az amerikai titkosszolgálatnak, Ric Bradshaw seriffnek és a bátor és elkötelezett hazafiakból álló hivatalának, valamint az összes rendvédelmi szervnek azért a hihetetlen munkáért, amit ma a Trump Internationalben végeztek, hogy engem, mint az Egyesült Államok 45. elnökét és a közelgő elnökválasztás republikánus jelöltjét, biztonságban tartsanak” – olvasható a republikánus elnökjelölt bejegyzésében.

Nincs politikai forgatókönyv

Nincs arra vonatkozó politikai forgatókönyv, hogy miként kell kezelni egy újabb, a választások előtt néhány héttel valamelyik nagy párt elnökjelöltje ellen elkövetett merényletet, a rivális pártok most mégis ebben a helyzetben találják magukat, miután úgy tűnik, hogy Donald Trump ellen újabb merényletet kíséreltek meg – írja a CNN.

A lap szerint az, hogy ilyen incidensek egyáltalán megtörténnek, jól mutatja, hogy az amerikai politikára állandó árnyékot vet az erőszak, amelyet a lőfegyverek könnyű hozzáférhetősége csak súlyosbít. Emiatt mindkét jelölt golyóálló paravánok mögül szól a szabadtéri tömegekhez. Most újfent attól tartanak, hogy a választások napjáig tartó viharos időszak még sötétebb útra terelheti az országot.

Mint írják, miután évtizedek óta nem történt merényletkísérlet magas rangú végrehajtó hatalmi tisztségviselő ellen, idén újra felelevenedett a kísérteties valóság: azok, akik a legmagasabb hivatalért indulnak, potenciálisan az életüket kockáztatják.

Merényletkísérletként kezelik az incidenst

A Donald Trumpot védő titkosszolgálat emberei adtak le lövéseket a golfpálya közelében, ahol a volt elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt tartózkodott, miután a közelben, egy bozótos területen egy fegyveres férfit észleltek. A nyomozásban merényletkísérletként kezelik az ügyet a Szövetségi Nyomozó Iroda közlése szerint.

Az incidenst követően tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gyanúsított, Ryan Wesley Routh fegyverét hátrahagyva autóval menekült el, a szomszédos Martin megye hatóságai fogták el később. A helyi rendőség képviselője akkor azt közölte, hogy a gyanúsított őrizetbe vételekor nyugodtan viselkedett. A meneküléshez használt járműre egy szemtanú hívta fel a figyelmet, az autót később elektronikus rendszám-leolvasóval találták meg.



Fotó: Fox News Digital

A Palm Beach megyei rendőrség, a Szövetségi Nyomozó Iroda, a titkosszolgálat és az ügyészség közös tájékoztatóján az is elhangzott, hogy a férfi 250-450 méterre volt a politikustól, aki a Trump International Golf Club területén golfozott.

A sajtóeseményen bemutattak egy fotót két hátizsákról, amely a támadáskísérletnél használt fegyvert tartalmazta, egy AK–47-es fajtájú gépkarabélyt. Egy sportkamerát is találtak a golfpálya drótkerítésénél.



Fotó: Stephany Matat / AP

A Szövetségi Nyomozó Iroda illetékese arról számolt be, hogy a vizsgálatra minden erőforrást rendelkezésre bocsátanak, valamint további személyzetet küldtek a területre, és a lakosságtól információkat kért. Az ügyészség képviselője elmondta, hogy a gyanúsított őrizetben van, és a vádemelés előkészítésén dolgoznak. A titkosszolgálat képviselője úgy fogalmazott, hogy a volt elnököt érintő „fenyegetettségi szint magas”.

A megyei rendőrhatóságot vezető Ric Bradshaw azt mondta, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély, és arról is beszámolt, hogy a Donald Trump biztonságáért felelős ügynökök az eljárásrendnek megfelelően biztosították a területet, és így fedezték fel a fegyverest. A hatósági vezető megjegyezte, hogy Donald Trumpot volt elnökként a védelem más szintje illeti meg, mint egy hivatalban lévő elnököt, ugyanakkor elismerését fejezte ki a titkosszolgálat beavatkozásáért, amivel sikerült megelőzniük a támadást.

A volt elnök védelméért felelős titkosszolgálat és Donald Trump kampánycsapata is azt közölte, hogy a politikus biztonságban van, amit később Donald Trump a közösségi oldalán közzétett üzenetben megerősített. A republikánus elnökjelöltet a biztonságáért felelős egységek a közeli otthonába, a Mar-a-Lago rezidenciába vitték, amely körül szintén megerősítették a védelme.

Donald Trump ellen július 13-án a Pennsylvania állambeli Butler városban egy választási gyűlésen már egyszer megkísérletek merényletet. Akkor a támadónak, a 20 éves Thomas Matthew Crooks-nak, aki egy közeli épület tetején rejtőzött, több lövést sikerült leadnia. Donald Trump a fülén szenvedett könnyebb sebesülést, ugyanakkor a kampányesemény közönségének egyik tagja meghalt, ketten súlyosan megsebesültek. A fegyverest akkor a titkosszolgálat egy mesterlövésze lőtte le. A Butlerben elkövetett merényletkísérlet nyomán hiányosságokat találtak a Dolnald Trump védelmét ellátó hatóságok munkájában, és azzal egy időben megerősítették a volt elnök körüli biztonsági intézkedéseket.

Frissítés: lőfegyverrel való visszaéléssel vádolták meg Routh-ot

Szövetségi bíróság elé állították hétfőn a Donald Trump ellen vasárnap megkísérelt merénylet gyanúsítottját, Ryan Wesley Routh-ot, akit illegális fegyvertartással vádoltak meg.

A férfi ellen egyelőre két rendbeli lőfegyverrel való visszaélés miatt emeltek vádat, bár további vádemelések is várhatók az ügyben.

Korábban elítélt bűnözőként ugyanis Routh nem tarthatott fegyvert, másrészt fegyverén felismerhetetlenné tették a sorozatszámot, ami miatt a hatóságok vizsgálati őrizetben tarthatják az amerikai igazságügyi minisztérium beszámolója szerint.

Joe Biden amerikai elnök a történtek után hangsúlyozta, hogy több segítségre van szüksége a hivatalos személyek védelméért felelős Titkosszolgálatnak, ideértve a személyzeti állomány lehetséges növelését is. A szolgálat bírálatok kereszttüzébe került a Trump elleni előző merényletkísérlet után, ami miatt a szervezet vezetője, Kimberly Cheatle lemondott.

Trump Biden és a demokrata párti elnökjelölt, Kamala Harris retorikáját tette felelőssé az újabb merényletkísérletért, mondván, hogy a feltételezett elkövető a demokraták "erősen uszító beszéde" alapján cselekedett. "Az ő retorikájuk okozza, hogy rám lőnek, miközben én próbálom megmenteni az országot, és ők azok, akik kívülről és belülről próbálják elpusztítani" - jelentette ki a volt elnök, akit a Fox hírtelevízió idézett.

2. frissítés: FBI: "nyilvánvaló merényletkísérletről van szó"

Merényletkísérlet miatt zajlik a nyomozás a Donald Trump elleni vasárnapi támadáskísérlettel összefüggésben, a gyanúsított ellen megtörtént az első vádemelés, amit még több követhet - közölték hatóságok hétfőn Floridában.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a vizsgálatban együttműködő hatóságok közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a nyomozást az FBI vezeti, több házkutatási parancsot kiadtak már a gyanúsított Ryan Wesley Routh korábbi tartózkodási helyeire vonatkozóan. Az FBI illetékese elmondta, hogy eddig 7 szemtanút hallgattak meg, valamint a nyomozás során kihallgatták a férfi családtagjait és barátait a szövetségi nyomozó hatóság hawaii-i ügynökeinek bevonásával.

A bejelentés szerint nyilvánvaló merényletkísérletről van szó, a gyanúsított Ryan Wesley Routh ellen hétfőn a fegyverbirtoklásra vonatkozó szövetségi törvények megsértése miatt emeltek először vádat, de várhatóan a vádirat bővülni fog. A férfi hétfőn jelent meg első alkalommal a bíróság előtt.

A bírósági iratokból kiderül, hogy Routh mobiltelefonjának cellainformációi alapján a férfi 12 órán keresztül tartózkodott Donald Trump golfpályája, a Trump International Golf Club West Palm Beach közelében. Vasárnap hajnali 2 órakor érkezett oda, és kevéssel 14 óra előtt hagyta el, amikor elmenekült.

Jeffrey Veltri, az FBI különleges ügynöke a férfi múltjával kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben többször került összetűzésbe a hatóságokkal, 2002-ben Észak-Karolinában életek tömeges kioltására alkalmas fegyver birtoklásának vádjával ítélték el. 2019-ben Hawaii-on egy bűncselekménnyel kapcsolatban kapott lakossági bejelentést a nyomozó hatóság a férfiról, akit kihallgattak. Az FBI ügynöke azt is megerősítette, hogy Ryan Wesley Routh aktív volt Ukrajnában a háború kitörése óta.

Az amerikai média beszámolói szerint a férfi többször nyilatkozott a sajtónak, 2023-ban például a New York Times azt írta róla, hogy hosszabb időt töltött önkéntesként Ukrajnában, hogy segítse a haderőt, valamint próbált önkénteseket toborozni az Egyesült Államokban, részben a tálibok elől elmenekült afgánok körében.

A hétfőn Floridában tartott sajtótájékoztatón Ronald Rowe, a szövetségi titkosszolgálat megbízott igazgatója elismerését hangoztatta a szervezet ügynökeinek teljesítményéért, amivel megakadályozták a merényletet, valamint a társhatóságok munkájáért. Hozzátette, hogy a szervezet anyagi erőforrásainak növelése érdekében állandó kapcsolatban van a Kongresszus tagjaival.

A titkosszolgálat vezetője azt is kijelentette, hogy jelenleg Donald Trump őrizetének szintje már csaknem megegyezik azzal, mint amikor hivatalban lévő elnök volt, és jelentős az egyenruhás jelenlét is az elnökjelölt Mar-a-Lago rezidenciája körül.

A sajtóértekezleten összefoglalták a vasárnap délután történteket, és kiderült, hogy a titkosszolgálat golfpályát biztosító egyik ügynöke vette észre a pályát övező bozótból a drótkerítésen átnyúló puskacsövet. Amikor felfedezték, Donald Trump még nem volt látótávolságban, de a golfpálya közeli részén tartózkodott.

A titkosszolgálat ügynöke, amint észlelte a kockázatot, rögtön fegyvert vett elő, és több lövést adott le. A gyanúsított nem nyitott tüzet, hanem minden felszerelését hátrahagyva a közelben parkoló autójához szaladt és elmenekült, amiről egy szemtanú fotót készített. A fotón szereplő rendszám alapján fogták el nem sokkal később Ryan Wesley Routh-ot.

(MTI nyomán)