Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken közölte, hogy visszavonta hat moszkvai brit diplomata akkreditációját, akiknek tevékenysége szerinte kémkedésre és szabotázstevékenységre utaló jeleket mutat.

Az FSZB közölte, hogy olyan dokumentumok birtokában van, amelyek azt mutatják, hogy a brit külügyminisztérium Kelet-Európáért és Közép-Ázsiáért felelős londoni osztálya koordinálta a "politikai és katonai helyzet eszkalálódását", és azt a feladatot kapta, hogy biztosítsa Oroszország stratégiai vereségét az Ukrajna elleni háborúban.

A közlemény szerint "a feltárt tények alapot adnak arra, hogy az igazgatóság által Moszkvába küldött brit diplomaták tevékenységét az Oroszországi Föderáció biztonságára nézve fenyegetőnek tekintsük".

"Ezzel összefüggésben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat által rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján - és válaszul a London által tett számos barátságtalan lépésre -, az orosz külügyminisztérium más ügynökségekkel is együttműködve megszüntette a moszkvai brit nagykövetség politikai osztálya hat tagjának akkreditációját, akiknek tevékenységében kémkedésre és szabotázsra utaló jeleket találtak" - jelentették be.

A hat diplomatát meg is nevezte az orosz állami televízió, és fényképeket is mutatott róluk. "Az angolok nem fogadták el a jelzéseinket, hogy fel kell hagyni ezzel a gyakorlattal, ezért úgy döntöttünk, hogy első lépésként kiutasítjuk ezt a hat embert" - hangoztatta az adásban az FSZB egyik munkatársa.

Az TASZSZ orosz állami hírügynökség az orosz külügyminisztérium szóvivőjét, Marija Zaharovát idézte, aki szerint a moszkvai brit nagykövetség tevékenysége jóval túlment a diplomáciai konvenciókon. A szóvivő azzal vádolta meg a képviseletet, hogy szándékos, az orosz nép megkárosítására irányuló tevékenységet folytat.

A brit külügyminisztérium a bejelentésre reagálva közölte, hogy az orosz vádak teljesen alaptalanok.

(MTI)