Pokolgép robbant egy Toyota Land Cruiser terepjáróban szerda reggel Moszkva északi részén, egy parkolóban, a járműben ülő házaspárt kórházba szállították. /Bővített hír./

Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a robbanószerkezetet a vezetőülés alatt rejtették el. A robbanás egybehangzó sajtójelentések szerint a férfi mindkét lábfejét leszakította, a nőt szilánkok sebesítették meg. Mindkettőjüket kórházban ápolják.

A Kommerszant című lap és a Rigában szerkesztett ellenzéki Meduza hírporál szerint a gépkocsi Andrej Torgasov 49 éves őrnagy tulajdona, aki jelenleg az orosz védelmi minisztérium alkalmazottja. Korábban a vezérkar felderítési főcsoportfőnökségén (GU) a védett kommunikációért felelős részleg egyik vezetője volt.

This morning in Moscow, Andrei Torgashov, Deputy Chief of the 89th Satellite Communications Center of the Russian Armed Forces, was blown up in his Toyota Land Cruiser.

The explosion occurred in a parking lot on Sinyavinskaya Street. Torgashov's legs were torn off.

The cause… pic.twitter.com/P9QE8LcEka

— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) July 24, 2024

Maga Torgasov azt RT televíziónak nyilatkozva cáfolta, hogy az autója felrobbant volna. A férfi, akit az orosz állami médiaügynökség a Műholdas Kommunikációs Rádióközpont helyettes vezetőjének nevezett, azt mondta, hogy nincs köze sem a járműhöz, sem a környékhez, ahol az eset történt, és az incidensről a munkahelyén értesült.

A sebesült férfi felesége közölte az RT-vel, hogy férjét a teljes névazonosság miatt összetéveszthették a katonatiszttel. A nő azt mondta, hogy az ő állapota nem súlyos.

🇷🇺 Car Bomb Explosion in Moscow Injures Deputy Head of Military Satellite Communications Radio Center and His Wife

According to media reports, at 2:28 AM, a young man in a light sweatshirt approached a Toyota Land Cruiser and placed explosives under the vehicle, near the… pic.twitter.com/Wxdv3Zja1Y

— DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) July 24, 2024

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak nyilatkozva leszögezte, hogy a Kreml nem fogja kommentálni az ügyet, amíg a nyomozás tart.

A történtek ügyében az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) központi apparátusa indított büntetőeljárást gyilkossági kísérlet címén. Vizsgálják, hogy az ukrán szakszolgálatoknak volt-e közük a robbantáshoz.

Az SZK közölte, hogy azonosította a bűncselekmény gyanúsítottját, és hogy szakértői vizsgálják a gépkocsit, amellyel a tetthelyre érkezett.

Frissítés: Törökországban vették őrizetbe a moszkvai autórobbantás gyanúsítottját

A törökországi Bodrumban őrizetbe vették a Moszkvában gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merénylet gyanúsítottját - közölte szerdán Ali Yerlikaya török belügyminiszter a RIA Novoszty hírügynökség szerint.

"Ma délelőtt 10 óra 30 perckor érkezett az információ az oroszországi Interpol-irodától, hogy egy Jevgenyij Szerebrjakov nevű orosz férfit keresnek egy moszkvai robbantásos merénylettel összefüggésben, és hogy a Moszkva-Bodrum járaton repül. (.) A mai napon a bodrumi rendőrök őrizetbe vették" - írta Yerlikaya az X közösségi oldalon.

Korábban Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója Moszkvában azt közölte a sajtóval, hogy az orosz fővárosban szerda reggel elkövetett robbantás gyanúsítottja már Törökországban van, és hogy az orosz bűnüldöző szervek tárgyalnak a kiadatásáról.

(MTI)