Ruanda Nagy-Britanniával kötött, illegálisan a szigetországba érkező menedékkérők áttelepítését szolgáló megállapodása nem rendelkezik a források visszatérítéséről - közölte kedden a kigali vezetés.A megállapodás megkötése 2022-ben (fotó: Simon Wohlfart / AFP / Getty Images)

London már 240 millió angol fontot (112 milliárd forint) utalt át Kigalinak, mióta Boris Johnson egykori brit miniszterelnök a programot bejelentette 2022 áprilisában. Sir Keir Starmer brit miniszterelnök szombaton közölte, hogy az újonnan megalakult munkáspárti kormány nem kívánja végrehajtani a menedékkérők ruandai áttelepítési programját.

"A megállapodás, amelyet aláírtunk, nem rendelkezik arról, hogy vissza kellene térítenünk a pénzt. Legyünk világosak, a pénz visszafizetése sosem volt része az egyezségnek" - mondta Alain Mukuralinda ruandai helyettes kormányszóvivő az állami televízió keddi műsorában.

Kiemelte, hogy Nagy-Britannia fordult kéréssel Ruandához és partnerséget ajánlott, amelyet "kimerítően megvitattak". "A megállapodás a bíróságok elé került, sőt ennek eredményeképpen ki is lett egészítve. A parlament elé vitték, és végül szerződéssé vált a két ország között. A szerződés tartalmaz kilépési záradékot" - mondta Mukuralinda.

A ruandai kormány közleményében hangsúlyozta, hogy mindössze segíteni akartak Nagy-Britanniának az illegális bevándorlással kapcsolatos problémája megoldásában. A korábbi konzervatív brit kormány tárgyalt a megállapodásról, hogy "orvosolja a Nagy-Britanniát sújtó illegális bevándorlási válságot, amely Nagy-Britannia problémája, nem pedig Ruandáé" - áll a nyilatkozatban.

(MTI)