Ugrás a cikkhez
Reklám

A dél-koreai rendőrség házkutatást tartott pénteken az egyik jelentős orvosszervezet irodáiban, hogy visszakényszerítse a munkába a mintegy másfél hete sztrájkoló gyakornok és rezidens orvosokat - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A rendőrség ügyvédek jelenlétében nemcsak a Koreai Orvosszövetség irodáiban, hanem a vezetők otthonában is házkutatást tartott. A hatóságok nyomozást folytatnak a sztrájkoló orvosok ellen azzal a gyanúval, hogy akadályozzák az egészségügyi rendszer működését.

"Elítéljük a kormány lépését, amellyel elnyomja az orvosok emberi és szabadságjogait" - reagált a szervezet az intézkedésre, illetve bejelentette, hogy vasárnapra Szöulba nagyszabású tüntetést szervez.

A február 20. óta tartó tiltakozás során eddig több mint tízezer gyakornok és rezidens orvos adta be felmondását, közülük kilencezren hagyták ott ténylegesen az állásukat. Továbbá az ország legtöbb orvosi egyetemén a hallgatók nem vesznek részt az előadásokon.

A dél-koreai kormány csütörtökig adott haladékot a gyakornok és rezidens orvosoknak arra, hogy visszatérjenek a munkába, azonban ennek eddig csak 565-en tettek eleget. Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy azok ellen, akik a határidő lejárta után sem veszik fel a munkát, vizsgálatot indítanak, és minimum három hónapra felfüggesztik praxisengedélyüket, továbbá azok az orvosok, akik jelentősebb ok nélkül nem hajlandók részt venni rendőrségi kihallgatáson, büntetőeljárás alá vonhatók.

A tiltakozás oka, hogy a kormány kétezer fővel akarja bővíteni az orvosi egyetemekre felveendő hallgatók számát, ami jelentős növekedés lenne a jelenlegi mintegy háromezer képzési helyhez képest. A kormány szerint égető szükség van a bővítésre, mert kevés az aktív orvosok száma az országban, így a tiltakozás ellenére is kitart a terve mellett.

A dél-koreai orvosi egyetemek professzori tanácsa szerint azonban az egyes oktatási intézmények sajátosságainak figyelembe vétele, valamint előzetes és alapos konzultáció nélkül nem lehetséges a kvótabővítés.

A sztrájk kezdete óta a helyi média számos olyan esetről számolt be, amelyben betegek veszélybe kerültek, illetve amely az egészségügyi rendszer összeomlásával fenyeget, továbbá a legnagyobb kórházakban a felére csökkentették a tervezett műtétek számát. A helyzet kezeléséért a hadikórházakat a sürgősségi kezelések céljára megnyitották, egyes nyugdíjba vonult orvosprofesszorokat pedig visszahívtak a kórházakba.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából