Semmi sem zavarhatja meg Oroszország és Szaúd-Arábia baráti kapcsolatainak fejlődését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rijádi látogatása alkalmával.

"Stabil, nagyon jó kapcsolataink vannak a politikai együttműködés, valamint a gazdaság és a humanitárius kérdések területén. Természetesen számunkra nagyon fontos az információcsere és annak értékelése, ami a régióban történik" - mondta Putyin Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel tartott találkozóján.

You just have to watch how Putin was greeted in the UAE and Saudi Arabia on his current Middle East visit to understand that the petrodollar is history and that the multipolar order is taking over. The Pentagon media calls Putin “Internationally isolated”.pic.twitter.com/8o8nX68bQJ

— Kim Dotcom (@KimDotcom) December 6, 2023

"Találkozónk valóban időszerű" - húzta alá az orosz elnök, köszönetet mondva a meghívásért a szunnita királyságba. Hozzátette, hogy a következő kétoldalú találkozót Moszkvában tartják majd meg.

"Az utóbbi néhány évben nagyszerű eredményeket értünk el a kétoldalú együttműködésben egyebek között az energetikai, mezőgazdasági, kereskedelmi és egyéb ágazatokban, valamint a befektetések területén" - emelte ki a szaúdi trónörökös. "Sok közös érdekünk van, amelyek keretében a világ, illetve a közel-keleti térség stabilitásán és fejlődésén dolgozunk" - fűzte hozzá.

"A politikai együttműködésünknek köszönhetően sikerült pozitív hatást gyakorolnunk egy sor közel-keleti folyamatra, ami lehetővé tette a regionális biztonság megerősítését" - hangsúlyozta a szaúdi herceg.

Az orosz elnök Szaúd-Arábiába érkező repülőgépét négy vadászrepülő kísérte. Rijád felé tartó útján Putyin rövid kitérőt tett a szintén fontos olajkitermelő országnak számító Egyesült Arab Emírségekben, ahol katonai pompával fogadták. Putyint Abu-Dzabiban Mohamed bin Zájid Ál Nahajan elnök fogadta. Az orosz államfő ott is a kétoldalú kapcsolatok példátlanul jó voltát méltatta.

(MTI)

Korábban írtuk: Így fogadták Putyint az Egyesült Arab Emírségekben