Az Európai Digitális Jogok Központja (NOYB) kedden panaszt nyújtott be az osztrák adatvédelmi hatósághoz a Meta e hónapban elindított, fizetős, reklámmentes szolgáltatása ellen.

A Meta a múlt hónapban jelentette be a fizetős szolgáltatást európai felhasználóinak a Facebookon és az Instagramon. A vállalat szerint a szolgáltatás megfelel az európai uniós jogszabályoknak, amelyek szerint a felhasználóknak választási lehetőséget kell biztosítani arra vonatkozóan, hogy adataikat gyűjthetik-e és felhasználhatják-e célzott hirdetésekhez.

A Meta szerint az előfizetéses modell jogszerű módja annak, hogy a felhasználók beleegyezését kérjék a hirdetések által finanszírozott szolgáltatáshoz, és összehangban áll az Európai Bíróság júliusi döntésével. A felhasználók választhatják az ingyenes hozzáférést, ha hozzájárulnak az adatgyűjtéshez és a célzott hirdetésekhez.

A bécsi székhelyű NOYB közölte, hogy nem ért egyet a Metával abban, hogy mit jelent a beleegyezés fogalma.

"Az EU jogszabályai szerint a beleegyezés a felhasználó valódi, szabad akaratán alapul. E törvénnyel ellentétben a Meta valójában évi 250 euróig terjedő 'adatvédelmi díjat' számít fel, ha valaki élni mer az adatvédelemhez való alapvető jogával" - közölte Felix Mikolasch, a NOYB adatvédelmi jogásza.

Az osztrák adatvédelmi hatósághoz benyújtott panaszban a szervezet kifogásolta a szolgáltatásért elkért összeget is.

"Nemcsak a költségek elfogadhatatlanok, az ágazati statisztikák szerint az emberek mindössze 3 százaléka akarja, hogy nyomon kövessék. Ha a Meta ezt megússza, a konkurens vállalatok hamarosan követni fogják ezt a példát" - közölte a szervezet.

A Facebook anyavállalata szerint a hirdetések nélküli előfizetés megvásárlásának lehetősége megfelel az európai szabályozó hatóságok követelményeinek, miközben a felhasználóknak választási lehetőséget biztosít, és lehetővé teszi a Meta számára, hogy továbbra is az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Svájc minden lakosát kiszolgálja.

A Meta szóvivője továbbá rámutatott, hogy az árazás összhangban van az Európában hasonló előfizetési ajánlatokkal. A Netflix 7,99 eurót (3036 forint) számol fel egy alapszintű havi előfizetésért, míg az Alphabet YouTube Premium szolgáltatása körülbelül 12 euróba (4558 forint) kerül, és a Spotify prémium szolgáltatásának ára körülbelül 11 euró (4178 forint).

A NOYB, amely az adatvédelemi törvények megsértése miatt több száz panaszt nyújtott be a nagy technológiai vállalatok ellen, felszólította az osztrák adatvédelmi hatóságot, hogy bírságolja meg a Metát és gyorsított eljárásban vizsgálja az ügyet.

(MTI)

Kapcsolódó: Bírósági dokumentum: szándékosan csábítgatja a kiskorúakat a Facebook és az Instagram