Ugrás a cikkhez
Reklám

Üzbegisztánban megkezdődött a Nukuszban júliusban kitört zavargásokat kezdeményező és szervező személyek pere - számolt be hétfőn a buharai területi bíróság sajtószolgálata.

A kiadott közlemény szerint a július elején történtek büntetőügyének 22 vádlottja van. Húszan előzetes letartóztatásban vannak, egy személy házi őrizetben, egy pedig óvadék ellenében szabadlábon.

A korábbi hatósági tájékoztatás szerint Nukuszban kísérlet történt Üzbegisztán alkotmányos rendjének, területi integritásának és egységének aláásására.

A vizsgálat szerint egy összeesküvő csoport az üzbég alkotmány tervezett módosításai elleni tiltakozás ürügyén erőszakos akciókat, összecsapásokat és kísérleteket szervezett a kormányzati épületek erőszakos elfoglalására. A hatóságok rendkívüli állapot vezettek be az érintett térségben, Karakalpaksztánban, amely augusztus 2-ig tartott.

A hivatalos adatok szerint a területi autonómia korlátozásának terve miatt kirobbant zavargásokban 21 állampolgár, köztük négy rendőr meghalt. A biztonsági erők 270 tagja megsebesült. Több biztonságit túszul ejtettek, és komoly károk keletkeztek a köz- és magántulajdonban, valamint a városi infrastruktúrában. A kár értéke elérte a 3,1 milliárd szúmot (mintegy 107 millió forintot).

A tüntetők többször próbálták megrohamozni a helyi autonóm törvényhozás, a belügyi igazgatóság és a nemzeti gárda épületét. A hatóságok a rendteremtés során lőfegyvereket is lefoglaltak.

Savkat Mirzijojev üzbég államfő ezt követően úgy döntött, hogy eláll az alkotmány módosításának tervétől, amellyel eltörölték volna Karakalpaksztán autonóm státuszát.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából