Ugrás a cikkhez
Reklám

Japán újraépíti diplomáciai és kommunikációs kapcsolatait Kínával, a két ázsiai ország minden szinten szorosabb kapcsolatot kíván fenntartani egymással - közölte Kisida Fumio japán miniszterelnök bangkoki sajtótájékoztatóján, Hszi Csin-ping kínai elnökkel közös találkozóját követően.

Kisida hangsúlyozta, hogy a kapcsolattartást és az állandó kommunikációt nemcsak az egyes szakpolitikák terén, hanem a vezetői szinten, közvetlenül egymás között is érvényesíteni kívánják. Ennek jeléül Japán és Kína egyaránt a japán külügyminiszter kínai látogatására kezd el felkészülni.

A legmagasabb szintű kétoldalú találkozón - amelyre három év kihagyás után került sor - a japán kormányfő több geopolitikai konfliktust is szóba hozott, köztük például a Tajvani-szoros biztonságának és békéjének megteremtését.

"Súlyos aggodalmaimat fejeztem ki a Kelet-kínai-tenger kapcsán, beleértve a Szenkaku-szigeteket is, csakúgy, mint Kína katonai jelenlétét (a szigetek térségében) és az általuk kilőtt rakétákat" - mondta Kisida.

A Szenkaku (kínaiul: Tiaojü)-szigetek japán fennhatóság alatt állnak, de Peking is igényt tart rájuk; az elmúlt hónapokban több alkalommal is tiltakozásra adott okot Japán részéről, hogy kínai hadihajók haladtak el a szigetek közvetlen térségében.

Hszi Csin-ping a találkozó után a CCTV kínai állami televíziónak nyilatkozva elmondta: a találkozón hangsúlyozta, hogy kínai-japán kapcsolatok fontossága eddig sem változott, ahogy a továbbiakban sem fog.

"Tajvan és egyéb, óriási jelentőségű elvi kérdések a két ország közti politikai alapvetéseket és a kapcsolatok alapvető hitelességét is érintik" - közölte a kínai elnök Kisida Fumióval a találkozón. Hszi szerint Japánnak és Kínának egyaránt "tartania kéne magát a stratégiai autonómiához, tartózkodnia a konfliktusoktól és a konfrontációtól".

"A tengeri és területi vitákban elkötelezettséget kell mutatnunk a különbségek helyes rendezésében" - tette hozzá az államfő.

A két vezető az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) pénteken kezdődő thaiföldi csúcstalálkozójának margóján ült össze. A csütörtöki napon az APEC-tagállamok külügyminiszterei tanácskoztak, de a kétnapos eseményre meghívást kapott Emmanuel Macron francia elnök, Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös és Hun Sen kambodzsai miniszterelnök is.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából