Felfüggesztették Rebecka Fallenkvist, az idén szeptemberi választásokon a második legerősebb politikai erővé vált "szélsőjobboldali" Svéd Demokraták egyik frissen megválasztott képviselőjének a pártban viselt tisztségeit, miután botrányt kavart egy Anne Frankkal kapcsolatos Instagram-sztorija, írja a Haaretz, melyet a HVG szemlézett törzsi elánnal.



Rebecka Fallenkvist és rémséges bejegyzése (kép: Instagram)

A holoáldozatról, illetve az őt ismertté tevő naplójáról azt írta: „50 oldal és eddig nekem Anne Frank csupán erkölcstelennek tűnik. A kanosság maga.” Ezt azóta törölte, de így is nagy port kavart. Ziv Nevo Kulman, Izrael svédországi nagykövete is tiltakozott miatta, aljas sértésnek nevezve a bejegyzést.

I strongly condemn
this despicable insult, disrespectful of the memory of Anne Frank. It comes in sharp contrast to #Sweden’s efforts to preserve the memory of the #Holocaust. Unfortunately, there are many more bad weeds that must be uprooted. pic.twitter.com/ircMIVWbQ8

— Ziv Nevo Kulman 🇮🇱 (@zivnk) October 15, 2022

Fallenkvist Svédországban médiaszemélyiségként is ismert, a tévés állásából is felfüggesztették.



Rebecka Fallenkvist (kép: Instagram)

Nem ez volt egyébként az első botrány körülötte, miután pártja nagyon jól szerepelt a választásokon, ezt a Sieg Heil nemzetiszocialista köszönés svéd változatát hallatva ünnepelte – méltatlankodott az izraeli lap.

A neonáci vonásait maga mögött hagyni igyekvő párt magát egyébként Izrael-pártiként definiálja, nyugtázzák a zsidók a kóserkonzervatív fordulatot.

Kapcsolódó:

- A zsidó lobbi ereje: visszavonta az Anne Frank elárulójáról szóló könyvet a hollandiai kiadó

- Nem csak a cigányok kezdik korán: Anne Frank már 13 évesen tanulmányozta a körülmetélés áldásait

- Leszbikus részletei miatt többé nem kötelező olvasmány Anna Frank naplója

- Holokauszt-bűnözés: Anna Frank naplója is hamisítvány