Ugrás a cikkhez
Reklám

A G7-országok vezetői bejelentik az orosz aranyimport tilalmát Moszkva provokálatlan ukrajnai inváziója miatt - erősítette meg Joe Biden amerikai elnök vasárnap reggel - írja a CNBC nyomán a Portfolio.

Miközben a vezetők a németországi Münchenben találkoztak a G7-ek legutóbbi csúcstalálkozójára, Biden a Twitteren megerősítette a közelgő tilalomról szóló korábbi híreket.

"Az Egyesült Államok példátlan költségeket rótt Putyinra, hogy megtagadja tőle az Ukrajna elleni háborújának finanszírozásához szükséges bevételeket" - írta Biden. "A G7-ek közösen be fogják jelenteni, hogy betiltjuk az orosz arany importját, amely egy olyan fontos exportcikk, amely több tízmilliárd dollárt hoz Oroszországnak."

 

The United States has imposed unprecedented costs on Putin to deny him the revenue he needs to fund his war against Ukraine.

Together, the G7 will announce that we will ban the import of Russian gold, a major export that rakes in tens of billions of dollars for Russia.

— President Biden (@POTUS) June 26, 2022

 

Oroszország a világ második legnagyobb aranytermelője az Arany Világtanács legfrissebb adatai szerint, a világ aranytermeléséből mintegy 10 százalékos részesedéssel. A Reuters jelentése szerint aranykészletei megháromszorozódtak azóta, hogy 2014-ben annektálta a Krímet, és a nyersanyag fontos eszköz az orosz központi bank számára - amely amúgy is erősen korlátozott körülmények között működik.

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő a Reuters szerint vasárnap azt mondta, hogy a tilalmat kedden jelentik be, hozzátéve, hogy "az elnök és a G7 többi vezetője továbbra is azon fog dolgozni, hogy Putyint felelősségre vonják".

Boris Johnson megerősítette a lépést, amikor megérkezett a németországi Bajorországban megrendezett G7-csúcstalálkozóra. A tilalom hamarosan hatályba lép, és az újonnan bányászott vagy finomított aranyra vonatkozik majd. Nem érinti az orosz eredetű aranyat, amelyet korábban már exportáltak Oroszországból - tette hozzá a brit kormány.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából