Ugrás a cikkhez
Reklám

Újabb - kilencéves - börtönbüntetésre ítélték a Magyarországra szökött egykori macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit pénteken. Gruevszkit a szkopjei büntetőbíróság bűnösnek találta hatalommal való visszaélésben, mert 2011-ben elrendelte egy, a politikai riválisának tulajdonában lévő épületének lebontását. Ezt azzal indokolta, hogy annak nem volt rá építési engedélye - írja a BalkanInsight nyomán a 444.

A vád szerint Gruevszki miniszterelnökként bízta meg akkori közlekedési miniszterét, Mile Janakieskit, hogy segítsen bosszútállni Fiat Canoski üzletemberen, volt politikuson, amiért annak pártja kilépett a Gruevszki vezette kormányszövetségből. Janakieski három év börtönbüntetést kapott, Szkopje akkori polgármestere Gazi Baba pedig négy évet. A vádlottak ártatlannak vallották magukat.

Az elsőfokú ítélet a „TNT” fedőnevű ügyben hét évvel azután született, hogy az akkori ellenzék, a jelenleg kormányzó szociáldemokraták 2015-ben berobbantották a botrányt. Több rejtett telefonbeszélgetés is kikerült, amikben - feltehetőleg - Gruevszki és Janakieski beszélnek a „Kozmosz” nevű lakóépület lerombolásáról.

Gruevszki 2018-ban menekült Magyarországra, hogy elkerülje az akkor még csak két évre szóló, luxuslimuzin-vásárlás miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. Idén áprilisban hét évet kapott, amiért pártjához érkezett adományokból sikkasztott el 1,3 millió eurót.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából