Ugrás a cikkhez
Reklám

Magyarország légterébe lépésétől végig nyomon követte és ellenőrzés alatt tartotta a magyar légtérvédelem a Zágrábban lezuhant drónt - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata csütörtök éjszaka észlelt egy repülő tárgyat a magyar légtérben, amely a radarképernyőn időnként feltűnt.

A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaznak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett - írták.

A HM kiemelte: a nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe Románia felől, Csengernél lépett be.

A drón a Magyarországra történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva távozott az ország légteréből - fogalmazott a közlemény.

Megjegyezték, hogy az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt Magyarország légterében, akkor az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légi járművet nem találtak ott - közölték.

"Az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket" - írta a HM.

"Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek" - közölték.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják - tették hozzá.

"A Magyar Honvédség továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a légtérben történő eseményeket, garantálva hazánk szuverenitását és a magyar emberek biztonságát" - szögezte le közleményében a HM.

Az MTI a tárcától úgy értesült, a HM provokációtól tart: nem akarja, hogy valamilyen indokolatlan intézkedés miatt Magyarország belekeveredjen a háborúba. Ezért először ellenőriznek, és csak indokolt esetben intézkednek, ha a jármű képes fegyver szállítására - tették hozzá.

Frissítés: mindkét hadviselő fél azt állítja, nem az övé a drón

A zágrábi orosz nagykövetség a horvát Indexnek nyilatkozott, és azt mondta, hogy Oroszország 1991 óta nem használja a gépet, amelyet Ukrajnában gyártottak, ezért szerintük a horvátoknak az ukránokat kellene megkérdezniük az ügyben.

Azt is javasoljuk, hogy kérdezzék meg a horvát hatóságokat arról, hogyan, milyen úton-módon repülhetett át a gép szabadon a környező országok felett – közölte a zágrábi orosz nagykövetség.

Ukrajna tagadja, hogy a drón hozzájuk tartozna, erről Markijan Lubkivszkij, az ukrán védelmi minisztérium tanácsadója beszélt, aki korábban Ukrajna horvátországi nagykövete is volt.

Határozottan tagadták, hogy az övék lenne a drón, egyúttal kérték a horvát hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki, melyik országhoz tartozott a gép, és hogyan kerülhetett Zágrábba.

Ugyanakkor a TU–141-esek jelenleg kizárólag Ukrajnában vannak rendszeresítve hivatalosan, más állam nem használ ilyen gépeket.



Tu–141-es robotrepülőgép az Ukrán Állami Repülési Múzeumban kiállítva (fotó: Varga A. / Wikipedia)

Andrej Plenković horvát miniszterelnök már Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetett péntek délelőtt az esettel kapcsolatban.

Az Index.hr közben videót tett közzé a gép egyik ejtőernyőjéről, amely egy magas fa tetején szakadt le a járműről:

 

Friss: Újabb azonosítatlan repülőeszköz miatt riasztották a Gripeneket

Korábban írtuk: Ukrajnából indított robotrepülőgép zuhant le Zágrábban - hazánk légtere is érintett

A magyar hatóságok is vizsgálják a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

A tárcavezető kora délután azt írta: nemrég beszélt telefonon Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszterrel az ügyben.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében.

"A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO-szövetségeseinkkel egyaránt" - közölte.

Korábban írtuk: Ukrajnából indított robotrepülőgép zuhanhatott le a horvát főváros területén

Szakértők szerint - a roncsok alapján - egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén - jelentette pénteken az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva.






TU-141

Az eset csütörtökön valamivel éjfél előtt történt. A város központjában is hallható robbanás után a repülőgép egy nagyobb darabja a Jarun tó mellett zuhant le, a helyszínen három méter átmérőjű kráter keletkezett.

🇭🇷 Unidentified flying object crashing in the capital of Croatia. Object that fell looks like a part of an aircraft engine. Crater is 3m wide and 1m deep.#Zagreb #Croatia pic.twitter.com/ArxsNVKmEo

— Based 🇫🇮 (@Based_FIN) March 11, 2022

Lakossági bejelentés alapján a rendőrség azonnal kiérkezett a helyszínre. A roncstól nem messze két ejtőernyőt is találtak. A területet lezárták. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy a roncsokról készült fotókat, felvételeket ne osszák meg az interneten.



Fotók: Igor Kralj/PIXSELL




Az ügyben még nem szólalt meg az illetékes minisztérium.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából