Ugrás a cikkhez
Reklám

Lelőtték a rendőrök azt a fegyveres férfit, aki szombaton túszokat ejtett a Texas állambeli Colleyville zsinagógájában - közölték helyi hivatalos források újságírókkal.

A férfi négy embert, köztük a rabbit ejtette túszul a zsinagógában, egyikőjüket több mint hat óra után szabadon engedte. A többi túszt órákkal később szabadította ki az FBI különleges egysége, sajtóforrások az akciót kísérő fegyverropogásról és vélhetően villanógránátok okozta robbanásokról számoltak be.

Greg Abbott texasi kormányzó Twitteren arról tájékoztatott, hogy a kiszabadult túszok jól vannak.

A tettes helyi idő szerint szombat délelőtt hatolt be a zsinagógába, ahonnan online élőben közvetítették a szertartást. A férfi a túszok elengedéséért cserébe egy Aisha Siddiqui nevű pakisztáni származású nő szabadon bocsátását követelte. Siddiquit 2010-ben egy amerikai bíróság 86 év börtönbüntetésre ítélte, amiért Afganisztánban amerikai katonákat és FBI-ügynököket próbált megölni, és egy Colleyville-hez közeli szövetségi börtönben tölti büntetését.

Egyes sajtóforrások szerint a túszejtő Siddiqui testvére volt.

A hatóságok mindössze azt közölték, kiderítették a férfi személyazonosságát, ám azt egyelőre nem fedték fel a sajtó előtt. Matt De Sarno FBI-ügynök újságíróknak azt mondta, semmi nem utal arra, hogy a férfi szándékosan a helyi zsidó közösség ellen készült volna támadásra, és úgy vélte, további fenyegetés veszélye nem áll fenn.

A nyomozás nagy erőkkel folyik.

Az ügyet figyelemmel követte Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök is.

Frissítés: Ilyenek ezek a mohamedán agykutatók

A 49 éves, háromgyermekes Aafia Siddiqui az első nő az Egyesült Államokban, akiről a bíróság kimondta, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida terrorhálózattal. A nő 18 éves korában érkezett az országba, ahol a testvére élt, és a Boston melletti Brandeis Egyetemen szerzett doktorátust agykutatásból. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően került az FBI látókörébe, miután pénzt küldött iszlamista terrorcsoportoknak.

A hatóságok emellett azzal gyanúsították, hogy csatlakozott az al-Kaidához, majd Pakisztánba hazatérve feleségül ment a 2001-es merényletek egyik kitervelőjének tartott Hálid Sejk Mohammed egyik családtagjához.

Évekkel később az afganisztáni Gazniban bukkant fel, ahol az amerikai erők őrizetbe vették, a kihallgatás során pedig Siddiqui "Halál Amerikára!" kiáltással magához ragadott egy fegyvert, és le akarta lőni a katonákat, de egyedül saját magát sebesítette meg.

Elemzők korábban már felhívták a figyelmet arra, hogy bár a nő nem igazán ismert az Egyesült Államokban, Pakisztán szélsőséges köreiben nagy népszerűségnek örvend.

Ügyvédje vasárnap azt közölte, Siddiquinek nem volt tudomása a zsinagóga elleni támadásról.

2. frissítés: Biden felébredt: ez bizony terrorizmus - és persze antiszemitizmus

Joe Biden amerikai elnök vasárnap terrorcselekménynek nevezte a texasi Colleyville zsinagógájában történt túszejtést.

"Ez terrorcselekmény volt" - jelentette ki Biden a Philadelphia városában tett látogatásán. Hozzátette, egyelőre nem áll rendelkezésre információ arról, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által időközben Malik Faisal Akram néven azonosított férfi miért éppen zsinagógában követte el tettét. A rendvédelmi szervek által agyonlőtt elkövetőről az FBI csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy 44 éves és brit állampolgár.

Biden egyben nagyra méltatta a rendvédelmi szervek munkáját, mivel a túszokat sikerült épségben kiszabadítaniuk. "Nagyszerű munkát végeztek" - hangsúlyozta az amerikai elnök.

Az FBI szerint a férfi valószínűleg egyedül cselekedhetett, lehetséges indítékáról azonban a szövetségi iroda nem tett említést.

Nyugalom, már feltették az antiszemitizmus lemezt

Joe Biden nem sokkal a történtek nyomán kiadott állásfoglalásában közölte, hogy a napokban további részleteket fognak megtudni a tettes lehetséges indítékairól. Ugyanakkor hangsúlyozta: "Mindenkinek, aki gyűlöletet akar szítani, tudnia kell, hogy szembe fogunk szállni az antiszemitizmussal és a szélsőségek felerősödésével".

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök mikroblogján a túszok kiszabadítását követően arról írt, hogy megkönnyebbült és hálával tartozik. "Ez az incidens szemünk elé idézte, hogy az antiszemitizmus továbbra is él, és globálisan fel kell lépnünk ellene".

Vasárnap az FBI bejelentette azt is, hogy az amerikai tisztségviselők együttműködnek a brit terrorelhárítás szakembereivel. A hírt Londonban megerősítette Liz Truss brit külügyminiszter, aki "terrorista cselekménynek és antiszemitizmusnak" minősítve, szintén elítélte a történteket.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából