Ugrás a cikkhez
Reklám

Bekérette a kínai külügyminisztérium Japán Pekingben akkreditált nagykövetét, miután Abe Sindzó volt japán miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy Japán és az Egyesült Államok nem nézné tétlenül, ha Tajvant támadás érné.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában csütörtökön megjelent beszámoló szerint Hua Csun-jing külügyminiszteri asszisztens szerda este határozott tiltakozását fejezte ki a japán nagykövetnek. Hua "rendkívül helytelennek" nevezte Abe kijelentéseit, amelyek szerinte a két ország közötti kapcsolatok alapvető normáinak megsértését jelentik.

A volt japán kormányfő a tajvani Nemzeti Politikakutató Intézet nevű agytröszt szerdai eseményén, videókapcsolaton keresztül megtartott beszédében úgy fogalmazott: "egy tajvani vészhelyzet egyben japán vészhelyzet is, ezért vészhelyzetnek számít a japán-amerikai szövetség számára is". Abe továbbá figyelmeztette Pekinget, és különösképpen Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy "ne legyenek téves elképzelései" a helyzettel kapcsolatban.

A kínai külügyminiszteri asszisztens kijelentette: Japánnak nincs joga felelőtlen megjegyzéseket tenni Tajvannal kapcsolatban, tekintettel Japán Kínával szembeni agressziójának történetére. "Kína arra szólítja fel Japánt, hogy gondolkodjon el a történelmen, és tanuljon belőle, ne tegyen kárt Kína szuverenitásában semmilyen módon, és ne küldjön hibás jeleket a tajvani függetlenségi erőknek" - fogalmazott Hua Csun-jing.

A SCMP rámutatott: bár Abe tavaly leköszönt a miniszterelnöki posztról, az országot kormányzó Liberális Demokrata Párt legnagyobb frakciójának vezetőjeként továbbra is jelentős befolyással bír.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából