Ugrás a cikkhez
Reklám

Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken azzal vádolta meg Izraelt, hogy tönkreteszi a kétállami megoldást, amely szerint a palesztinok egyenlő jogokat követelhetnek egy Izraelt, a megszállt Ciszjordániát és Gázát magában foglaló két államban.

A palesztin politikus Ciszjordániából, videókapcsolaton keresztül szólt az ENSZ közgyűléséhez. Beszédében sürgette az országokat, hogy cselekedjenek a kétállami megoldás megmentése érdekében, amely évtizedek óta az izraeli-palesztin konfliktus diplomáciai alapját képezi.




Abbász szerint Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt ciszjordániai területeken létesített településeivel "tönkreteszi a kétállami megoldáson alapuló politikai rendezés kilátásait".

A legtöbb ország illegálisnak tekinti a telepeket, Izrael azonban vitatja ezt az álláspontot.

A politikus azzal fenyegetőzött, hogy palesztin részről visszavonja Izrael elismerését, ha az egy éven belül nem vonul ki Ciszjordániából, Gázából és Kelet-Jeruzsálemből.

Gilád Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete elítélte Abbász megjegyzéseit, azzal vádolva a palesztinokat, hogy elutasítják a békét Izraellel.

A diplomata a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy Abbász beszéde tele volt hamis állításokkal. "Azok, akik valóban támogatják a békét és a tárgyalásokat, nem fenyegetőznek téveszmés ultimátumokkal" - írta.

Abbász ENSZ-beszédében azzal vádolta meg Izraelt, hogy faji elkülönítést célzó politikát kényszerít a palesztinokra, amit azonban Izrael visszautasít.

"A helyszíni körülmények elkerülhetetlenül egyenlő és teljes körű politikai jogokat kényszerítenek ki mindenki számára a történelmi Palesztina földjén, egy államon belül. Izraelnek minden esetben választania kell" - mondta Abbász.

A kritikusok szerint a belső palesztin megosztottság is hozzájárult az Egyesült Államok által támogatott béketárgyalások megrekedéséhez, amelyek 2014-ben összeomlottak.

Az Izraellel kötött ideiglenes békemegállapodások értelmében Abbász Palesztin Hatóságának kellett volna gyakorolnia az ellenőrzést Gázában is. Iszlamista riválisa, a Hamász azonban 2007-ben elfoglalta a tengerparti enklávét, és a tárgyalások azóta nem mozdultak el a holtpontról.

Az izraeli miniszterelnök, a szélsőjobboldali pártokon átívelő koalíció (az MTI megfogalmazása, Netanjahu-kormány esetén nem lehetett volna erre számítani tőlük... - a szerk.) élén álló Naftali Bennett hétfőn beszédet mond a közgyűlésben. A politikus ellenzi a palesztin államiságot, de kormánya megfogadta, hogy kerülni fogja a palesztinokkal kapcsolatos érzékeny döntéseket, és inkább a gazdasági kérdésekre összpontosít.

Míg néhány palesztin és izraeli támogatja az egységes kétnemzetiségű állam gondolatát, a legtöbbjüknek nagyon eltérő elképzelései vannak arról, hogyan nézne ki ez az entitás, és hogyan kellene kormányozni.

A legtöbb elemző szerint az egységes állam vallási, politikai és demográfiai okokból nem lenne életképes. Az izraeli kormányok úgy tekintenek az egy állam koncepciójára, mint ami aláássa a független zsidó állam lényegét.

Joe Biden amerikai elnök keddi ENSZ-beszédében megismételte, hogy támogatja a kétállami megoldást, mondván, hogy az biztosítaná "Izrael jövőjét, mint zsidó, demokratikus államot, amely békében él egy életképes és demokratikus palesztin állam mellett".

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából