Ugrás a cikkhez
Reklám

Tízezrek tüntettek szerdán a libanoni fővárosban, Bejrútban, igazságszolgáltatást és felelősségre vonást követelve a város kikötőjében egy éve bekövetkezett több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás miatt.

Az EFE spanyol hírügynökség tudósítása szerint ezrek gyűltek össze a bejrúti tűzoltóságnál, hogy onnan induljanak a kikötő irányába, ahol további két menet résztvevőivel találkoznak. Az EFE megjegyzi: a tavalyi robbanás halálos áldozatai között 10 tűzoltó is volt.

Az áldozatok képeit kezükben tartó tüntetők a többi között "forradalmat" sürgettek. Egyes résztvevők libanoni zászlókat vagy olyan transzparenseket emeltek a magasba, amelyeken igazságszolgáltatást és politikusok felelősségre vonását követelték. Egyes politikusoknak - mint emlékeztettek - tudomása volt arról, hogy a kikötőben évek óta 2700 tonna ammónium-nitrátot tároltak szakszerűtlenül, ami végül a robbanást okozta.

A tűzoltóságnál gyülekező tiltakozók transzparensein olyan feliratok voltak láthatók, mint például "végezzék ki azokat, akik a nitrátot Libanonba hozták" vagy "az alkotmányban foglaltakat végre kell hajtani, a törvény előtt pedig mindenki egyenlő".

Egyes tüntetők politikai vezetők képeit emelték a magasba, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezetet vezető Haszan Naszralláhét, akinek képén a "körözött" szó volt látható.

A megmozdulások során önkéntesek rózsákat osztogattak, egyes tiltakozók pedig koszorúkkal kezükben emlékeztek meg a robbanás áldozatairól.

A több tízezer emberből álló tömeg a Bevándorló Szobránál, az ammónium-nitrát tárolására használt raktár romjaival szemben állt meg.

A megemlékezésen Korán-verseket olvastak fel, majd misét tartottak Besára Butrusz ar-Rái libanoni maronita pátriárka vezetésével. A pátriárka hangsúlyozta, hogy az emberek tudni akarják: ki hozta be a robbanóanyagokat a kikötőbe, és ki engedte meg, hogy ott tárolják őket. Ki robbantotta fel, és miként?" - tette fel a kérdéseket a pátriárka.

A megemlékezés közben tiltakozók összecsaptak a biztonsági erőkkel a parlament közelében. A biztonsági erők vízágyúval és könnygázzal lőtték a tüntetőket, akik közül egyesek kövekkel dobálták a törvényhozás épületét, míg mások megpróbáltak bejutni a bejáratán. A libanoni vöröskereszt szerint legalább 21 ember sérült meg.

Az EFE szerint a biztonsági készültség szintje a vártnál alacsonyabb volt.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amit súlyosbított Bejrút kikötőjében egy évvel ezelőtt történt robbanás.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából