Ugrás a cikkhez
Reklám

Miközben az Európai Unió tagállamai tavaly decemberben a koronavírus-vakcinára vártak (hiába), Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök egyeztetett a Pfizer zsidó igazgatójával, Albert Bourlával, aminek eredményeként a gyógyszergyártó cég megindította a nagy mennyiségű vakcinaszállítmányokat Izraelbe. Így aztán a mára komoly tartalékokkal rendelkező Izrael most már egyes országok lekenyerezésére is használhatja a német (és magyar) tudással kifejlesztett oltóanyagot. A Jediot Áháronot híre szerint Szíria után most Ukrajnát bírja rá engedményekre a zsidó állam a vakcina ellenében.



„Bibi, szabadítsd fel számunkra Umánt!” – követelik transzparensükön a breszlávi haszidok (fotó: Dávid Kohén)

Nem is olyan régen a Golán-fennsík Szíriában maradt részén a szíriai biztonsági erők letartóztattak egy oda behatoló „különc” zsidó lányt, akinek szabadon engedéséért – Vlagyimir Putyin közbenjárására – Izrael nagy mennyiségű Szputnyik V vakcinát vásárolt az arab ország számára. Izrael most ismét vakcinával kenyerez le egy külföldi országot, ezúttal Ukrajnát. Kijev markát azért keni meg Bibi vakcinával, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt beutazási zárlat ellenére engedélyezze a Breszlávi Nahman rabbi haszid követőinek tömeges beutazását a szektaalapító Umán városban levő sírjához.



Breszlávi Nahman rabbi síremléke az ukrajnai Umánban (fotó: Wikipedia)

Az izraeli második megismételt parlamenti választások előtt néhány nappal Binjámin Netanjáhu miniszterelnök újabb személyes sikerrel kívánta megnyerni a választók kegyét, ezúttal a politikai életben igen befolyásos breszlávi haszidokét. Ukrajna már tavaly ősszel lezárta határait a külföldiek, így a közép-ukrajnai Umán városába tömegesen zarándokló haszid zsidók előtt is. A soron következő izraeli választások megnyerését áhító Binjámin Netanjáhu már másfél héttel ezelőtt felhívta telefonon Vologyimir Zelenszkij ukrán miniszterelnököt, s előzetesen megegyezett vele a breszlávi haszid zsidók beutazásának engedélyezéséről.



Imádkozó breszlávi haszid Umánban (fotó: Satrasztok)

Árjé Der’i izraeli belügyminiszter tegnap megbeszélést folytatott Arszén Avakov ukrán belügyminiszterrel a breszlávi haszid zsidók ukrajnai utazásának engedélyezéséről. Hivatalosan nem megerősített, ám nem is cáfolt hírek szerint a két külügyminiszter megegyezett abban, hogy Izrael nagy mennyiségű koronavírus-vakcinát szállít Ukrajnának a haszid zsidók beengedéséért. A breszlávi haszidok hagyományos, több tízezres zarándoklatára az őszi zsidó újévkor (ros há-sáná) kerül sor, de kisebb csoportok máskor is rendszeresen érkeznek a szektaalapító Nahman rabbi umáni sírjához.

A tegnapi külügyminiszteri megbeszélés eredményeként az oltási igazolvánnyal rendelkező, illetve a betegségből már kigyógyult breszlávi haszidok utazhatnak be Ukrajnába, de ők is csak a járvány jelenlegi ukrajnai intenzitásának lecsengése után.

H. J. – Kuruc.info

Kapcsolódó:

- Vírus ide, vírus oda, egy kis fertőtlenítés valóban indokolt most az ukrán-belorusz határon

- Ultraortodox zsidók "bosszútánca" a csodarabbi sírjánál





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából