Ugrás a cikkhez
Reklám

Az utóbbi 24 órában több mint ezer haszid zsidó zarándok tért vissza Fehéroroszország területére, miután több napot töltöttek a fehérorosz-ukrán határon két határátkelő között abban a reményben, hogy bejuthatnak Ukrajnába - közölte pénteken a fehérorosz határőrség.

A zömében Izraelből érkezett zarándokok többsége a közlés szerint úgy döntött, hogy nem rostokol tovább a határmezsgyén, és visszatér fehérorosz területre. A több mint ezer külföldi állampolgár ismételt beléptetéséhez meg kellett erősíteni a határőrséget is.A zsidójárásról készült helyszíni képeket az Ukrán Belügyminisztérium tette közzé
A zarándokok úgy döntöttek, hogy a zsidó újévet Fehéroroszországban fogják megünnepelni.

Izrael csütörtökön hazatérésre szólította fel őket, az ukrán kormány pedig szerdán leállított minden forgalmat a Csernyihiv megyében lévő Novi Jarilovics-i átkelőnél koronavírus-járvány terjedése miatt hozott karanténintézkedések keretében. Az ukrán kormány augusztus 27-én hozott rendeletében augusztus 28-tól szeptember 28-ig zárta le Ukrajna határait a külföldiek előtt a koronavírus-járvány miatt.

Idén szeptember 18-án, pénteken este veszi kezdetét a zsidó újév, amely szeptember 20-án este ér véget. A haszidok minden évben ilyenkor a közép-ukrajnai Cserkaszi megyében lévő Uman városban rendeznek táncos vidám ünneplést, egyben elzarándokolnak a város temetőjében nyugvó Nachman rabbinak, a breszlávi haszidizmus alapítójának sírjához.

(MTI)

Előzmények:

- Vége a bulinak: Izrael hazahívta a "szilveszterező" haszidokat

- Lukasenka szabadulna a zsidóktól, Zelenszkij nem kér a testvéreiből

- Nem lehet most túl jó illat a fehérorosz-ukrán határon

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából