Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ultraortodox breszlevi zsidó vallási áramlat mintegy ezer híve zarándokolt el az alapító csodarabbi, Náhmán sírjához az ukrajnai Umán városába. Több tízezer zsidót azonban be sem engedtek Ukrajnába, míg másfél ezret a fehérorosz-ukrán határon tartóztattak föl. A sírhoz mégis eljutó zsidók az ukrán és az izraeli kormány járványügyi megelőző rendelkezéseinek fittyet hányva, arcmaszk és távolságtartás nélkül ropta a hászid táncot a csodarabbi sírjánál. Így kívántak tiltakozni és bosszút állni, amiért társaikat nem engedték be Ukrajnába – írja a Jiszráél Há-Jom izraeli hírportál.



Breszlevi hászid üveges tánca a csodarabbi sírjánál (korábbi felvétel – Kikár Há-Sábbát)

Amint arról mi is beszámoltunk, Fehéroroszországban ultraortodox zsidók tömegesen táboroztak az Ukrajnába vezető határátkelőnél, a senki földjén, miután Kijev a koronavírus-járványra hivatkozva számukra (is) megtiltotta a belépést. A mintegy 1500 hászid zsidó egy héten keresztül, egészen szeptember 18-ig a szabad ég alatt hálva várakozott a fehérorosz-ukrán határon, miközben befolyásos kapcsolataik révén igyekeztek rábírni a kijevi hatóságokat, hogy engedjék be őket Ukrajnába, pontosabban a szektaalapítójuk, a Breszlevi Náhmán (1772-1810) rabbinak Umán városában levő sírjához.



Üveges táncot lejtő hászidok Umánban (korábbi felvétel – Kikár Há-Sábbát)

A csodarabbi ugyanis még életében megmondta híveinek, hogy a zsidó újév ünnepén (2020. szeptember 20. és 21.) évente zarándokoljanak el a sírjához. A közbenjárók azonban fiaskót vallottak, mert az ukránok kötötték az ebet a karóhoz, s így a határátkelőnél föltorlódott zsidók három nappal ezelőtt csoportokba verődve elhagyták a helyszínt Fehéroroszország felé. Néhány tucatnyian egy darabig még maradtak a határnál, mert hittek a csodában, hogy az ukránok végül mégiscsak megnyitják előttük a határsorompót. Persze, nem nyitották meg, s így a nyugat-ukrajnai Umánban, a csodarabbi sírjánál az zsidó újév kimenetelekor az utóbbi esztendőkben szokásos, mintegy 50 ezer „zarándok” helyett mindössze ezer hászid zsidó vehetett részt a közös táncban, éneklésben, imádkozásban.



Ukrán határőrök figyelik a Fehéroroszországba távozó zsidókat (fotó: Twitter)

A Breszlevi Náhmán rabbi sírjához eljutó zsidók azonban látványosan, „bosszútánccal” fejezték ki az izraeli és az ukrán kormánnyal szembeni csalódottságukat, amiért kérlelésük és közbenjáróik kérése ellenére sem engedték Umánba utazni a több tízezer hászidot, köztük a fehérorosz-ukrán határon várakozó zsidókat. Az Umánba mégiscsak eljutott hászidok aztán tettek az izraeli és az ukrán kormány járvánnyal kapcsolatos rendelkezéseire, s amint az a mellékelt videón is látható, a csodarabbi sírjánál látványosan „bosszulták meg” azt, hogy a társaikat nem engedték be Ukrajnába: zsúfolt helyen, sokszor összefogódzkodva, arcmaszk és távolságtartás nélkül, tömegesen, igazi diszkóhangulatban lejtették a jellegzetes hászid táncot. Az zsidó újév kimenetelekor (tegnap) tartott umáni „vírusfertőző buliról” állóképeink még nincsenek, s ezért meg kell elégednünk a mellékelt videóval.

Az izraeli közösségi oldalakra, illetve hírportálokra az elmúlt napokban kitették a hászidok által elhagyott fehérorosz-ukrán határvidéken uralkodó állapotokat megörökítő fényképeket. Az Ukrajnába vezető országúton, illetve annak mentén szemétdombok láthatók. A tudósítások szerint az ultraortodox zsidók az út menti erdőkben is nagy mennyiségi szemetet hagytak maguk mögött.

H. J. – Kuruc.info

Kapcsolódó:

- Vírus ide, vírus oda, egy kis fertőtlenítés valóban indokolt most az ukrán-belorusz határon

- Vége a bulinak: Izrael hazahívta a "szilveszterező" haszidokat

- Lukasenka szabadulna a zsidóktól, Zelenszkij nem kér a testvéreiből

- Nem lehet most túl jó illat a fehérorosz-ukrán határon





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából