Ugrás a cikkhez
Reklám

Hivatalba lépése után Joe Biden felül fogja írni Donald Trump friss rendeletét, amellyel a távozó amerikai elnök január 26-i hatállyal feloldotta az Európából és Brazíliából az Egyesült Államokba érkezőkre a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő beutazási tilalmat, s ehelyett az utazási korlátozások gyors kiterjesztését tervezi - közölte hétfőn a beiktatására készülő Biden-adminisztráció egyik szóvivője.

Trump, akinek kevesebb mint két nap múlva kell átadnia hivatalát, hétfőn írta alá azt a rendeletet, amely feloldja a világjárványra válaszul tavaly év elején elrendelt korlátozásokat, miután ehhez megnyerte a járványügyi operatív törzs tagjainak és az illetékes közegészségügyi tisztségviselőknek a támogatását.

Nem sokkal Trump rendeletének nyilvánosságra kerülését követően azonban Jen Psaki, a hivatalba lépő demokrata párti elnök szóvivője egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy "orvosi csapatunk tanácsa alapján az (új) adminisztrációnak nem áll szándékában január 26-tól feloldani ezeket a korlátozásokat". (Ugyanakkor tegnapi hír volt, hogy Biden első rendeletei között fog szerepelni a távozó republikánus elnök által egyes iszlám országokkal szemben elrendelt beutazási tilalom feloldása - a szerk.)

"Tekintettel az egyre romló járványhelyzetre, és az eddiginél fertőzőbb (vírus)változatok világszerte tapasztalható feltűnésére, nem időszerű a nemzetközi utazásokra vonatkozó korlátozások feloldása" - írta Psaki. "Valójában a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos közegészségügyi előírások megerősítését tervezzük annak érdekében, hogy tovább csillapítsuk a Covid-19 terjedését" - tette hozzá.

A Trump által feloldani szándékozott korlátozások március közepe óta megakadályozzák szinte minden olyan nem amerikai állampolgár beutazását az Egyesült Államokba, aki a megelőző 14 napban az Egyesült Királyságban, Írországban vagy Európában, a schengeni övezet 26 országában tartózkodott. A Brazíliára vonatkozó beutazási tilalmat májusban rendelték el.

Trump rendelete egy időben lépne életbe az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központja (CDC) által a múlt héten kiadott utasítással, amely január 26-tól negatív Covid-teszt vagy a koronavírus-betegségből történt felgyógyulásról szóló igazolás felmutatásához köti szinte minden külföldről érkező légiutas beutazását.

Szerdai hivatalba lépése után azonban Biden elnöknek jogi lehetősége lesz arra, hogy visszaállítsa a korlátozásokat.

A Reuters hírügynökség az ügy kapcsán felidézi, a légitársaságok azt remélték, hogy a negatív vírusteszt felmutatásával kapcsolatos új előírások kiválthatják az eddigi korlátozásokat, amelyek egyes európai országok viszonylatában tavaly 95 százalékkal vagy még magasabb arányban visszavetették az Egyesült Államokba irányuló légiforgalmat.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából