Ugrás a cikkhez
Reklám

Együtt hajtott végre "tisztelgő repülést" kedden a német (Luftwaffe) és az izraeli (IAF) légierő Németországban a dachaui tábornál.

Az egység két német Eurofighter és két izraeli F-16-os vadászgépből, valamint egy általuk kísért izraeli Gulfstream G-550-es személyszállító gépből állt, amelyen a Luftwaffe és az IAF vezetője, Ingo Gerhartz altábornagy és Amikam Norkin tábornok utazott.



Fotó: AP

Az egység elhúzott az 1972-es müncheni olimpián izraeli sportolók ellen végrehajtott palesztin terrorista akció egyik helyszíne, a Dachauhoz közeli Fürtstenfeldbruck légi támaszpont felett is. A közös repüléssel így egyszerre tisztelegtek az ún. holokauszt és a terror áldozatai előtt. (A fél Európát például a kommunizmus ideje alatt sújtó zsidó terror vagy az Izrael megalakulását kísérő palesztinellenes népirtás előtt természetesen "elfelejtettek" tisztelegni - a szerk.)



Fotó: EPA

A formáció a Luftwaffe lechfeldi repülőterén landolt, ahonnan Ingo Gerhartz és Amikam Norkin egy német-izraeli katonai küldöttség élén az egykori dachaui tábornál működő emlékhelyre utazott, és "koszorút helyezett el a náci diktatúra idején a lágerbe hurcolt százezrek tiszteletére". A megemlékezésen részt vett Annegret Kramp-Karrenbauer német "védelmi" miniszter is.

A tisztelgő repülés és a megemlékezés a Luftwaffe és az IAF Blue Wings 2020 nevű közös gyakorlatának kísérőrendezvénye. A két nemzet légiereje régóta szorosan együttműködik, így például Izraelben képezik ki a Luftwaffe drónvezető pilótáit. Közös gyakorlatot viszont mostanáig nem tartottak. Az augusztus 28-ig tartó gyakorlatot mindkét fél történelmi jelentőségűnek, a német-izraeli barátság fontos jelképének tartja.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Ezt sem gondolta volna Göring: kiirtott zsidókkal gyakorlatozik a Luftwaffe





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából