Ugrás a cikkhez
Reklám

"Afroamerikai hírességek" hétfőn újabb nyílt levélben kérték Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét, hogy fekete amerikai nőt válasszon alelnök-jelöltjéül.

A több amerikai lap internetes oldalán is megjelent nyílt levelet több mint 100 néger férfi írta alá a szórakoztatóipar és a sport világából. Köztük van, mások mellett, például Sean "Diddy" Combes rapper, Van Jones, a CNN hírtelevízió politikai kommentátora, vagy Ben Crump ügyvéd, aki a George Floyd nevű bűnöző családját képviseli.



Diddy, a rapper (j)... Ilyen alakok befolyásolják Amerika sorsának alakulását

A nyílt levélben az aláírók úgy fogalmaznak: Bidennek "muszáj" "afroamerikai" nőt választania alelnök-jelöltjéül, ellenkező esetben elveszíti az elnökválasztást. A levelet a USA Today című lap szerint egy áprilisban közzétett nyílt levél aláírói iránt tanúsított "szolidaritásuk" jeleként fogalmazták meg az aláírók.

Az áprilisi levelet csakis néger nők írták alá, arra szólítva fel Bident, hogy "ismerje fel a kor szavát", és "afroamerikai" nőt válasszon alelnök-jelöltjéül. Azt a levelet több mint 700-an írták alá, lelkipásztorok, orvosok, ügyvédek, hírességek.

Joe Biden várhatóan a héten jelenti be, hogy ki lesz az alelnök-jelöltje. Amerikai sajtójelentések szerint a jelöltek között van Susan Rice, az Obama-kormányzat volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Kamala Harris kaliforniai szenátor, Karen Bass kaliforniai és Val Demings floridai képviselő, Keisha Lance Bottoms, Atlanta polgármestere, sőt, a republikánusokhoz közelálló Fox televízió szerint Biden gondolkodik a volt first lady, Michelle Obama jelölésén is. Obama elnök felesége azonban egyelőre kizárta ennek a lehetőségét. Valamennyi jelölt-aspiráns néger.

A napokban - szintén sajtójelentések szerint - szóba került három nem néger politikus is: Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, Gretchen Whitmer michigani és Michelle Lujan Grisham új-mexikói kormányzó neve is. Sőt: a Politico című lap nemrégiben napvilágra került információi szerint Biden gondolkodik Chris Dodd volt demokrata párti szenátor személyében is.

A nem néger jelöltek nevei visszatetszést keltettek befolyásos fekete személyiségek körében. Több mint 100 néger nő a múlt héten szintén nyílt levélben bírálta Bident "a fekete nők iránti égbekiáltó tiszteletlenségért".

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából