Ugrás a cikkhez
Reklám

Kínai harci repülőgépek megközelítették Tajvant hétfőn, az amerikai egészségügyi miniszter látogatása alatt.

A tajpeji kormány tájékoztatása szerint egy J-11 és egy J-10 típusú kínai vadászgép rövid időre átlépte a Tajvani-szoros feletti felezővonalat hétfő reggel, nem sokkal azelőtt, hogy Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter találkozott Caj Ing-ven tajvani államfővel.

A repülőgépeket légvédelmi rakétákkal célba vették a szigetről, a tajvani légierő felszálló gépei pedig távozásra kényszerítették őket a szóban forgó területről.

Azar a legmagasabb rangú amerikai kormányzati tisztségviselő, aki 1979 óta felkereste a szigetet. Washington és Tajpej ebben az évben szakította meg diplomáciai kapcsolatait egymással.

A miniszter látogatása heves reakciót váltott ki Peking részéről, amely szerint Azar útja a békét és a stabilitást fenyegeti. Kína és az Egyesült Államok között az elmúlt időszakban erősödött a feszültség a kínai kormány hongkongi politikája miatt, és mert Donald Trump amerikai elnök azzal vádolja Kínát, hogy "rászabadította" a világra az új koronavírust.

Peking álláspontja szerint az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület. Tajpej és Peking között ráadásul fagyossá vált a kapcsolat, miután a januárban újraválasztott Caj Jing-ven elnök vezette tajvani kormányzat elvetette azt az 1992-es megállapodást, amely tartalmazza az "egy Kína" elvet. Márpedig ennek elismerését Peking a mindenkori kétoldalú tárgyalások alapfeltételének tekinti. A kínai kormány azóta diplomáciai eszközökkel próbálja korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Tajvan mindazonáltal jelentős amerikai támogatást élvez, annak ellenére, hogy nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Washingtonnal. Az Egyesült Államok Tajvan első számú fegyverszállítója és kulcsfontosságú partnere.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából