Ugrás a cikkhez
Reklám

A rendőrség ellenőrzése alatt tartja a helyzetet a fehérorosz fővárosban, Minszkben, ahol vasárnap este kezdődtek engedély nélküli megmozdulások, amelyeket a hatóságok feloszlattak - közölte hétfő hajnalban a BelTa helyi hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva.

This footage from #Minsk, #Belarus sadly appears to confirm the violence we've warned against. Video: @tutby. pic.twitter.com/PGG4fkcXvt

— Amnesty International (@amnesty) August 9, 2020

A tiltakozások azt követően kezdődtek, hogy ismertették a hivatalos exit poll felméréseket. Ezek szerint Aljakszandar Lukasenka fehérorosz államfő a szavazatok 79,7 százalékával várhatóan elsöprő győzelmet arat a vasárnap tartott fehéroroszországi elnökválasztáson. A választási bizottság tájékoztatása szerint az ellenzéki jelöltként induló Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 6,8-10,1 százalékára számíthat.

A testület hétfő hajnali két órára már részletesebb adatokat ígért, ami azonban még nem történt meg. A részvételi arány 84,05 százalékos volt.

Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek.

"Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van" - jelentette ki a politikus.

 

#Belarus just got its very own "tank man" pic.twitter.com/E1Nq3jzOme

— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) August 9, 2020

 

A médiumok beszámolója szerint a rendfenntartó erők erőteljesen láttak hozzá a tiltakozások feloszlatásához. Ennek során hang- és könnygázgránátokat, valamint gumilövedékeket is bevetettek. Sokan megsérültek a helyszínekre több tucat mentőautót vezényeltek. A hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központi magjából és környező utcáiból.

 

NEW - Unbelievable video of the situation unfolding in #Minsk, #Belarus now. pic.twitter.com/1n6ZWs3evc

— SV News 🚨 (@SVNewsAlerts) August 9, 2020

 

Vidéken több helyen is voltak hasonló megmozdulások.

Frissítés: Az előzetes adatok szerint több mint 80 százalékkal nyert Lukasenk

A szavazatok 80,23 százalékával a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a vasárnapi elnökválasztáson Fehéroroszországban, az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett a választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint.

Lukasenka sorozatban hatodik mandátumát nyerte el, az ellenzék azonban kétségbe vonja a választás tisztaságát.

Vasárnap éjjel, az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült. Hétfő reggel nyugalom honolt az utcákon, aktivisták azonban újabb tüntetéseket jelentettek be.

A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot. Az idei választást több ország bírálta, mivel a kampányidőszakban két ellenzéki jelöltet, köztük Cihanouszkaja férjét is bebörtönözték, és számos ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe. A voksoláson nemzetközi megfigyelők nem vettek részt.

Az államtól független felmérések a jelenlegi eredménnyel szögesen ellentétes képet festettek. Ezek szerint Cihanouszkaja 70 százalékos támogatottságot élvezett, míg Lukasenkára mindössze 10 százalék szavazott.

2. frissítés: Rendkívüli uniós csúcsot hívna össze a lengyel kormányfő

Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgeti Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő abban a levélben, amellyel hétfőn a fehéroroszországi helyzet miatt Charles Mitchelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult - közölte a lengyel kormányszóvivő.

A levélről beszámolnak a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján is. A közleményben olvasható: a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után "a hatalom erőszakot alkalmazott az országban a változásokat követelő állampolgárok ellen".

Morawieckinak az uniós csúcstalálkozó összehívására tett kezdeményezését a nyilatkozat azzal indokolja: "szolidárisan támogatni kell" Fehéroroszország állampolgárainak szabadságtörekvéseit.

Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát. Az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült, 120 embert őrizetbe vettek.

Az események kapcsán még vasárnap éjjel a "demokratikus elvek" betartására szólították fel a minszki hatóságokat közös nyilatkozatban Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök, aggodalmát fejezte ki hétfő reggeli nyilatkozatban a lengyel külügyi tárca is.

3. frissítés: Putyin gratulált

Táviratban gratulált Vlagyimir Putyin orosz államfő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek az újraválasztásához - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

"Arra számítok, hogy az ön állami tevékenysége minden téren hozzájárul majd a kölcsönösen előnyös orosz-fehérorosz kapcsolatok további fejlődéséhez, az együttműködésnek a Szövetségi Állam keretei között való elmélyítéséhez, az integrációs folyamatoknak az Eurázsiai Gazdasági Unión és a Független Államok közösségén belüli, valamint a katonai-politikai kapcsolatoknak a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetén belüli megerősítéséhez" - hangzott a távirat.

A BelTa fehérorosz hírügynökség szerint Lukasenkának elsőként Hszi Csin-ping kínai elnök gratulált és jókívánságait fejezte ki Kszim-Zsomart Tokajev kazah államfő is. A kínai államfő Putyinhoz hasonlóan állást foglalt az együttműködés és a két ország közötti stratégiai partnerség erősítése mellett.

A választás küszöbén az orosz-fehérorosz kapcsolatok kiéleződtek, miután július 29-re virradóra Minszk közelében őrizetbe vettek 33 orosz állampolgárt. A fehérorosz fél előbb a Wagner katonai magáncég embereinek, majd katonáknak nevezte őket, akik szerinte arra készültek, hogy provokációkkal befolyásolják a kampányt. Az ügyben Putyin és Lukasenka telefonon tárgyalt egymással.

A fehérorosz elnök vasárnap közölte, hogy orosz hivatali partnerétől ötoldalas levelet kapott az incidens hátteréről. Az orosz sajtóban péntek óta kiszivárogtatott részletek szerint Moszkva Kijevet gyanúsította meg a "provokációval".

Az ET-elnök nem

A szólásszabadságot, a gyülekezés szabadságát, valamint az alapvető emberi jogokat tiszteletben kell tartani - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a fehéroroszországi vasárnap tartott elnökválasztást követően tartott megmozdulás résztvevői ellen alkalmazott erőszakra reagálva hétfőn.

Michel rövid Twitter-üzenetében kiemelte: a tüntetőkkel szembeni erőszak nem jó válasz.

4. frissítés: Szvjatlana már a hatalom békés átadásáról tárgyalna

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt hétfőn Minszkben bejelentette: nem ismeri el az előző napi elnökválasztás hivatalos előzetes eredményeit, amelyek szerint a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött.

Cihanouszkaja riportereknek úgy nyilatkozott: saját magát tartja a választás győztesének. Az ellenzéki elnökjelölt csalással vádolta meg Lukasenkát. A politikus bizalmasai elmondták: megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott voksokat azokban a szavazóhelyiségekben, ahol problémák merültek fel. Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek hosszú távra az utcákra vonulni, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

Háromezer embert vettek őrizetbe, halott nincs

Mintegy százan sérültek meg fehérorosz elnökválasztást követő éjszakán az összecsapásokban, az országban mintegy háromezer embert vettek őrizetbe - közölte a BelTa fehérorosz hírügynökség belügyminisztériumi adatokra hivatkozva.

A belügyi tárca sajtószolgálata szerint az összecsapásokban a rendvédelmi szervek 39 munkatársa és több, mint 50 civil sérült meg.

A minisztérium arról tájékoztatott, hogy a konfrontációnak nem volt halálos áldozata, és valótlannak nevezte az ezzel ellentétes tartalmú, az internetes híroldalakon megjelent állításokat.

A háromezer őrizetbe vétel egyharmada a fővárosban, a többi Fehéroroszország több, mint 30 településén történt.

5. frissítés: Lukasenka: itt nem lesz Majdan

A fehéroroszországi hatóságok nem fogják engedni, hogy az instabilitás szétszakítsa az országot - mondta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján Lukasenka 80,23 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. A maradék három jelölt kevesebb mint 2 százalékot kapott.

Cihanouszkaja jelezte: nem ismeri el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének.

"Illő választ fogunk adni" - idézte a BelTa fehérorosz hírügynökség az államfőt. "Nem fogjuk hagyni, hogy szétszakítsák az országot" - tette hozzá.

"Figyelmeztettem, hogy itt nem lesz Majdan, hiába is akarja bárki" - nyomatékosította Lukasenka a 2014-es ukrajnai puccs egyik fő helyszínére, a kijevi Függetlenség terére (Majdan Nezalezsnosztyi) utalva.

"Cseh bábmesterek"

Az elnök azt állította, hogy külföldről - Lengyelországból, Nagy-Britanniából és Csehországból - irányították a vasárnap esti erőszakos tüntetéseket.

"Cseh bábmesterek utasították az ellenzéket, hogy szólítsa utcára a népet, és követelje a hatalom átadását" - mondta.

6. frissítés: A választási bizottság "módosított" előzetes eredményei

A választási bizottság módosított előzetes eredményei alapján Lukasenka 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. A maradék három jelölt egyenként kevesebb mint 2 százalékot kapott. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé.

Cihanouszkaja hivatalos beadványában követelte, hogy érvénytelenítsék a Lidzija Jarmosina, a központi választási bizottság elnöke által kihirdetett eredményeket. Tekintettel a szavazatszámláláskor történt törvénysértésekre, tanúk jelenlétében újra kell számlálni a szavazatokat. "Amennyiben nem lehetséges a szavazatszámlálás megismétlése az adott szavazókörzetekben, a választási törvény 79. cikke alapján érvénytelennek kell elismerni a választást" - áll a beadványban.

7. frissítés: Ismét összecsapott a rendőrség a tüntetőkkel

Ismét összecsapott a rendőrség a tüntetőkkel Minszkben hétfő este.

Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a rendőrök tüntetőket emeltek ki a tömegből, és gumibottal ütötték őket. Több mint harminc embert őrizetbe vettek.

Az ellenzéki tüntetők már vasárnap éjjel is összecsaptak a rendőrséggel, miután kihirdették Aljakszandr Lukasenka elnök elsöprő győzelmét a vitatott tisztaságú elnökválasztáson.

A fehérorosz fővárosban hétfő este bezártak a boltok és a metróállomások. A gyalogos és az autós forgalmat nem korlátozták.

"Szakrális áldozatra" van szükség

Valerij Vakulcsik, a fehérorosz biztonsági szolgálat (KGB) elnöke hétfő este bejelentette, hogy merényletet terveztek Szvjatlana Cihanouszkaja elnökjelölt ellen. Vakulcsik az ONT televízióban hétfőn közölte, hogy az ellenzék úgynevezett egyesített kampánystábjától kapták azt az értesülést, hogy provokációtól és az elnökjelölt életét veszélyeztető merénylettől tartanak. A KGB vezetőjének elmondása szerint a belügyminisztériumnak a szélsőségesség elleni fellépésért felelős részlegétől röviddel ezután arról értesültek, hogy olyan üzenetet fogtak el, amely szerint "szakrális áldozatra" van szükség.

Az üzenet küldőjét már azonosították, és rövidesen őrizetbe veszik. Az államfőnek jelentették a történteket. Az elnök rendeletére 120 biztonsági embert rendelnek ki az egyesített kampánystáb védelmére.

Cinanouszkaja hétfőn közölte, hogy nem vesz részt a tüntetéseken, ugyanakkor lemondásra szólította fel az országot 1994 óta vaskézzel vezető Lukasenkát.

A semmiből néhány hét alatt váratlanul az elnök ellenlábasává váló angoltanárnő szerint a vasárnapi választást, amelyen Lukasenkát a szavazatok 80,08 százalékával hirdették ki győztesnek, elcsalták,

"A vezetésnek el kell gondolkodnia azon, hogyan vonuljon vissza a hatalomból. Én magamat tekintem győztesnek" - mondta Cihanouszkaja, akire a központi választási bizottság szerint a szavazásra jogosultak mintegy 10 százaléka voksolt.

Az elnökjelölt szóvivője, Anna Kraszulina közölte, hogy Cihanouszkaja, aki a hétfőre virradó éjjel tartott tüntetések miatti megtorlás okán azzal vádolta meg a rendszert, hogy "erőszakkal marad hatalmon", nem vesz részt a tüntetéseken, mert a hatalom bármilyen provokációt szervezhet, hogy őrizetbe vegye".

Uladzimir Karanyik egészségügy-miniszter hétfőn elmondta, hogy a tüntetések után a rendvédelmi szervek mintegy 40 munkatársát és több mint ötven demonstrálót ápolnak kórházban.

A miniszter szerint haláleset nem történt.

8. frissítés: A Fehér Ház "mély aggodalmának" adott hangot

Az amerikai elnök hivatala, a Fehér Ház "mély aggodalmának" ad hangot a fehéroroszországi elnökválasztás eredménye és a választást követő helyzet miatt - jelentette ki Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője Washingtonban hétfőn délután tartott sajtókonferenciáján.

"Felszólítjuk a fehérorosz kormányzatot, hogy tartsa tiszteletben a békés gyülekezés szabadságát, és tartózkodjék az erő alkalmazásától" - fogalmazott a szóvivőnő. McEnany leszögezte azt is: "ellenzéki jelöltek megfélemlítése és békés tüntetők, valamint újságírók letartóztatása érvényteleníti a választási folyamatot".

Fehéroroszországban hétfőn jelentették be, hogy a hivatalos eredmények szerint a vasárnap tartott elnökválasztást az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka elnök nyerte meg, a szavazatok 80 százalékával. Az ellenzék kétségbe vonta a választás tisztaságát és eredményeit, Párizs és London önmérsékletre intette Minszket, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgette.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

- Erre talán senki nem számított: az exit poll szerint elsöprő győzelmet fog aratni Lukasenka

- Lukasenka: nyugalom, minden ellenőrzés alatt marad - nem tart a "szegény csaj" győzelmétől





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából