Ugrás a cikkhez
Reklám

Hanem egy sas, amely nagyon, nagyon rossz kezekbe kerülhet. Méghozzá Uruguayban. Bizony, ráadásul nem akárkik fújták meg a vészsófárt.

A BBC és az MTI híre szerint ugyanis árverésre bocsátanak Uruguayban egy nemzetiszocialista szimbólumot, egy nagy bronzsast, amely horogkeresztet tart a karmai között. Az amerikai Simon Wiesenthal "holokausztkutató" központ szerint azonban inkább egy múzeumban vagy egy oktatási intézményben volna a helye, és "nem szabad hagyni, hogy esetleg egy szélsőjobboldali, a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezethez kerüljön".



A sas, amely elhozza az új holokausztot, zsidók százmilliárdjait irtva ki újra és újra (fotó: Alfredo Etchegaray)

A 350-400 kilogrammos birodalmi sas, amely egy német második világháborús hadihajóról származik, az előzetes becslés szerint 26 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) érhet. A bronzszobrot magánbefektetők kutatták fel az uruguayi partoknál 2006-ban.

A szimbólum a legénysége által 1939-ben az uruguayi főváros, Montevideo közelében elsüllyesztett Graf Spee hadihajó tatját díszítette. Most az uruguayi kormány egy raktárában van, ahová hosszas tulajdonjogi csata után került.

A BBC News felidézte, hogy 2014-ben a legfelsőbb bíróság úgy döntött, ha a sast eladják, a bevételen az uruguayi állam és a szimbólumot felkutató vállalkozás osztozhat. Tavaly aztán egy helyi bíróság engedélyezte az árverésre bocsátást is.

A Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ szerint viszont inkább arra kellene használni, hogy "figyelmeztetésül szolgáljon a jövendő generációk számára".

Shimon Samuels, a holoiparos központ szóvivője közleményében rámutatott, hogy a német hatóságok és a Wiesenthal központ szerint az ilyen műtárgyakkal "nem lenne szabad növelni a szélsőjobboldali és fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok piacát".

"Fel kell hívni a potenciális vásárlók figyelmét, hogy az etnikai tisztogatásra emlékeztető náci szimbólumokat nem lehet nyilvánosan felhasználni" - hangsúlyozta a központ. Hozzátették, hogy az árverésen előnyben kellene részesíteni azokat a múzeumokat vagy oktatási intézményeket, amelyek "a holokausztról, illetve a népirtásokról világosítják fel a közönséget".

Az uruguayi illetékesek azt remélték, hogy a német birodalmi sas idegenforgalmi látványosság lehet, és rövid időre be is mutatták Montevideóban, de a német követség arra kérte a kormányt, hogy ne állítson ki "náci kelléket".





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából