Ugrás a cikkhez
Reklám

A texasi Houstonban kedden elbúcsúztatták a 46 évesen "rendőri erőszak áldozataként meghalt" George Floydot. Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje nem volt jelen a szertartáson, de videóüzenetet küldött.



Fotó: David J. Phillip-Pool/AFP



Fotó: Godofredo A. Vasquez / AFP

Több százan gyűltek össze a houstoni The Fountain of Praise templomban, ahol a szertartáson csak meghívott vendégek vehettek részt. Egy nappal korábban azonban több ezren róhatták le kegyeletüket, mivel a Minneapolisban meghalt, de Houstonban felnőtt Floyd koporsóját már hétfőn délután felravatalozták. Akkor Texas állam republikánus kormányzója, Greg Abbott az első között hajtott fejet a ravatalnál.



Fotó: Pool / Getty Images Hungary

Floyd a harmadik ember Michael Jackson és James Brown után, akit arany koporsóban temetnek el. A Michael Jacksoné 25 ezer dollár volt, a Floydé 20 és 30 ezer dollár közötti összegbe kerülhet a The Courier Daily szerint. Volt miből kifizetni, hiszen a Floyd Mayweather nevű korábbi bokszoló gyűjtésére 13 millió dollár érkezett...A keddi templomi búcsúztatáson politikusok, hírességek - köztük Jamie Foxx színész - és "polgárjogi aktivisták" vettek részt, a családtagok és barátok mellett.

Énekek csendültek fel és beszédek hangzottak el.

A családtagok "kedves óriásként" emlékeztek Floydra, egykori iskolatársai pedig "kosárlabdás tehetségét" idézték fel.

Pallbearers carry George Floyd's casket out of Fountain of Praise church in Houston after his funeral. https://t.co/OQuQWI86pi pic.twitter.com/cGwXXRgxJU

— ABC News (@ABC) June 9, 2020

Videóüzenetében Joe Biden együttérzéséről biztosította a családtagokat, az amerikaiakat pedig általában a megkülönböztetés elleni küzdelemre buzdította. "Azzal kell megbirkóznunk, hogy e nemzet ígéretét túl sokaktól és túl sokáig megtagadták" - fogalmazott a politikus, leszögezve, hogy arról van szó "kik vagyunk, miben hiszünk, és ami talán a legfontosabb, hogy kik akarunk lenni". Azt hangoztatta, hogy "az amerikai életet még mindig rendszerszerű durva bánásmód gyötri". Leszögezte, hogy "nem fordíthatjuk el a fejünket a lelkünket megsebző fajgyűlölet láttán".




A bibliai idézetekkel tűzdelt beszédben úgy vélekedett: "a nemzet meggyógyítható a sebzettségből". "Itt az idő a faji igazságosságra" - fogalmazott. Szavait a templomban taps fogadta.




A fő búcsúbeszédet Al Sharpton tiszteletes, "polgárjogi aktivista" mondta el. A fajgyűlöletet "intézményes, rendszerszerű problémaként" írta le. Donald Trump amerikai elnököt bírálva "magas helyen lakozó gonoszságról" beszélt. "Ott ül és megpróbálja kitalálni, hogyan lehetne véget vetni a tiltakozásoknak, ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogyan lehet véget vetni a brutalitásnak. Összehívja a kabinetjét és megpróbálja kitalálni, hogy ez hogyan érinti majd a választásokat, ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogyan érinti ez a mindennapi életünket" - fogalmazott a pulpitusról Sharpton, aki többször is élt a "magas helyen lakozó gonoszság" kifejezéssel.







A tiszteletes utalt arra, hogy az elnök "aktív katonák bevetéséről beszélt, miközben nem volt egyetlen szava sem a gyilkos rendőr 8 perc 46 másodpercéről". Derek Chauvin minneapolisi rendőr ugyanis május 25-én ennyi ideig térdelt az igazoltatás és a megbilincselés után George Floyd nyakán, aminek következtében Floyd állítólag már az ötödik percben életét vesztette.




Sharpton hangsúlyozta, hogy "ameddig a fekete élet ára nem lesz azonos a fehér életével, ezek a helyzetek folytonosan megismétlődnek majd".







Donald Trump, aki "szomorúnak és tragikusnak" nevezte a "rendőri erőszakot", egyébként május 29-én hozta nyilvánosságra, hogy korábban beszélt George Floyd családtagjaival. "Átérzem a fájdalmat, George családjának joga van ahhoz, hogy igazságot szolgáltassanak neki" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy Minnesota lakóinak "joguk van a biztonsághoz". Később a Twitteren Trump több alkalommal is arról írt, hogy a tüntetéseken megjelenő, szervezett csoportoknak nem szabadna árnyat vetniük Floyd emlékére. George Floydot a szertartás után a Houston egyik elővárosában lévő temetőben, édesanyja mellett helyezték örök nyugalomra.

Frissítés: Houstonban emléknapot hirdettek a bűnözőnek

Houston város polgármestere városi ünnepnapot hirdetett Floyd emlékére, amely június 9-e, a temetésének napja lesz. Emellett bejelentette, hogy Franciaországhoz és Minneapolishoz hasonlóan Houstonban is betiltják a fojtófogást, és csak szóbeli figyelmeztetés után tüzelhetnek a rendőrség tagjai.

Sylvester Turner érzelemdús beszéde végén azt mondta, hogy Floyd utolsó lélegzetvételének köszönhetően "mások szabadabban vehetnek levegőt, és amit mások gonosz tettnek szántak, abban ők a jót próbálják meglátni".

Egy texasi képviselő, Al Green egyenesen azt hazudta, hogy Floyd egyetlen bűne az volt, hogy feketének született.

Az alázkodás folytatódik: Black Lives Matterre neveznek át New York-i utcákat

Minnesota kormányzója, Tim Walz Floyd temetési szertartásának kezdetétől 8 perc 46 másodperc néma csendet jelentett be a bűnöző emlékére. Ennyi ideig térdelt a rendőr a fekete férfi nyakán.

Szintén Floyd temetése napján pedig Bill de Blasio, New York város polgármestere azt jelentette be, hogy mind az öt városrész – Bronx, Queen, Brooklyn, Manhattan és Staten Island – egy fontos, központi részén átneveznek egy-egy utcán Black Lives Matterre. A polgármester elmondta, hogy az öt városrész közül az egyikben biztosan a helyi városháza melletti utcát nevezik át, a többiben pedig a helyi vezetőkkel és aktivistákkal egyeztetnek a megfelelő helyről.

A Floyd búcsúztatásának helyet adó templom előtt arról beszélt Houston város rendőrfőnöke, Art Acevedo, hogy egységes, a rendőrökre vonatkozó szabályozásra van szükség az Egyesült Államokban. „18 ezer rendőrállomásunk van, ahol 18 ezer módon mennek a dolgok, és 18 ezer külön szabályzat van. Ideje az országnak és a kongresszusnak, hogy a legfontosabb szabályzatokat általános érvényűvé tegye” – mondta Acevedo, hozzátéve, hogy ami Floyddal történt, az összeegyeztethetetlen a 21. századi rendőrök magatartásával.

Az elmúlt napokban több városban is komolyan foglalkozni kezdtek a rendőrség reformjával, Minneapolisban a testület mostani formában történő feloszlatását is belengették. Hétfőn New York állam törvényhozásában egy olyan törvényjavaslatot is továbbengedtek, aminek a célja feltárni az esetleges rasszista visszaéléseket. Azt is fontolóra vették, hogy nyilvánossá tegyék-e a rendőrök fegyelmi vétségeit. Cuomo kormányzó jelezte, hogy alá fogja írni az elfogadott döntéseket.

New York-i rendőri szakszervezetek viszont tiltakoztak, szerintük bűnügyeknél a védőügyvédek korábbi panaszokat vehetnek elő egy rendőr ellen a bíróságon, és ezzel próbálhatják meg aláásni a vallomását egy másik ügyben.

A washingtoni közgyűlés pedig kedden megszavazta, hogy a fővárosi rendőrség egyelőre három hónapig ne vethessen be könnygázt, paprikaspray-t, gumilövedéket vagy fénygránátot a tüntetők ellen. A fojtófogást a CNN szerint már 11 amerikai városban tiltották meg a rendőröknek.

(MTI - Index - The Courier Daily nyomán)

Kapcsolódó:

- Íme a jó fehér, akivel még elnyomotték is elégedettek: térdre, és niggerbakancs-csókolgatás orrvérzésig

- A fekete életek számítanak, folyik a szennymédiából - és a fehér életek érdekelnek valakit?

Korábban írtuk: Nőkre vadászó, visszaeső bűnöző volt a fajtársak, antifák és demokraták hőse, akire hivatkozva most fosztogatnak





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából