Ugrás a cikkhez
Reklám

A tervezettnél gyorsabban halad az amerikai csapatok kivonása Afganisztánból, és ennek legfőbb oka a koronavírus terjedése - közölték amerikai és NATO-tisztségviselők.

Washington a tálibokkal február 29-én kötött dohai egyezményben ígéretet tett arra, hogy július közepéig 13 ezerről 8600-ra, 2021 májusáig pedig nullára csökkenti afganisztáni csapatai létszámát, amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik.

Két magas rangú kabuli forrás elmondta, hogy a 8600-as célt már június elejére elérhetik, míg két névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő azt állította, hogy erre a következő napokban sor kerül.

"A Covid-19-et övező aggodalmak miatt a vártnál gyorsabban haladunk a tervezett csökkentés felé" - mondta az egyik tisztségviselő. Másikuk elárulta, hogy Washington a nem létfontosságú személyzetet és a vírus miatt magas kockázatnak kitett amerikai állampolgárokat hívta vissza elsőként.

Az Afganisztánban állomásozó NATO-haderő összlétszáma februárban még 16 551 volt hivatalos adatok szerint. A csapatok az afgán erők kiképzése és segítése érdekében tartózkodnak az országban.

Donald Trump amerikai elnök a napokban megerősítette: szeretné, ha minden amerikai katona hazatérne az ázsiai országból, de egyelőre nem szabott határidőt. Szakértők szerint a csaknem tizenkilenc éve tartó afganisztáni háború befejezése Trump újraválasztási kampányának egyik kulcspontja lehet.

A vártnál gyorsabb - 135 nap helyett mindössze 90 nap alatt lebonyolított - amerikai csapatkivonás a NATO-t is döntéshelyzetbe kényszerítette - árulta el a szervezet két tisztségviselője. Egy Kabulban állomásozó magas rangú nyugati tisztségviselő szerint az észak-atlanti szövetség is idő előtt hazahívja több katonáját.

"Minden szövetséges törekszik a finom egyensúly fenntartására a csapatkivonás terén, hiszen nem felejthetjük el, hogy az afganisztáni háborúnak közel sincs vége" - mutatott rá.

A tálibok az elmúlt időszakban több tartományban fokozták támadásaikat annak ellenére, hogy az afgán kormány a békülés jegyében egy fogolycsere-egyezmény keretében több felkelőt kiengedett a börtönből. Afgán és nyugati források adatai szerint a tálibok több mint 4500 támadást hajtottak végre a dohai megállapodás aláírása óta.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából