Ugrás a cikkhez
Reklám

Üdvözölte egymást "Európa és a világ fasizmus alól történt felszabadulásának" 75. évfordulója alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár - közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.
"Oroszország és Németország számára ez a dátum szimbolikus jelentőségű" - hangsúlyozta a közlemény a két vezető telefonbeszélgetése kapcsán, melyben szó esett az egykori "tragikus események" történelmi emlékezete megőrzésének fontosságáról.

A felek kifejezték meggyőződésüket, hogy egyik országban sem merülnek feledésbe azok a "német hazafiak" (értsd: Merkelhez hasonló hazaárulók - a szerk.), akik "önfeláldozó harcot folytattak a náci rezsim ellen".

Putyin és Merkel megvitatta a két ország együttműködésének folytatását a koronavírus elleni küzdelemben, és kifejezte készségét a kölcsönös segítségnyújtásra. A felek késznek mondták magukat a kétoldalú viszony konstruktív továbbfejlesztésére.

Az orosz elnök csütörtökön amerikai és francia hivatali partnerével, Donald Trumppal és Emmanuel Macronnal folytatott hasonló szellemű telefonbeszélgetést.

Putyin a győzelem 75. évfordulója alkalmából pénteken táviratban üdvözölte Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország vezetését és népét. Ugyanígy köszöntötte fel - a balti államok kivételével - a Szovjetunió legtöbb utódállamát, valamint Abháziát és Dél-Oszétiát (utóbbi két terület korábban kinyilvánította a Grúziától való elszakadását). Grúzia és Ukrajna esetében az orosz elnök üdvözlete ezen országok népére vonatkozott.

Putyin az évforduló alkalmából az orosz Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy nem lehet mentség azok számára, akik "át akarják írni a történelmet", és a Szovjetunióra akarják hárítani a felelősséget a második világháború kirobbantásáért, amelyben az ország 27 millió állampolgárát veszítette el.

"Nincs és nem is lehet bűntudatunk" - hangsúlyozta.

Az orosz vezető az ORF állami televízión az osztrák néphez intézett üzenetében hősiesnek és áldozatosnak nevezte azt az utat, amely a diadalhoz és Berlinnek a szovjet hadsereg általi bevételéhez vezetett. Putyin köszönetet mondott Sebastian Kurz kancellárnak azért, hogy "a nácizmus feletti győzelem" 75. évfordulóján Ausztriához szólhatott.

Mint mondta:

Oroszország emlékezni fog a Hitler elleni koalíció tagjainak és az antifasiszta földalatti mozgalomnak a győzelemhez való hozzájárulására, a nácik által megsemmisített milliókra, a holokausztra.

A jubileum alkalmából Putyin Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel is beszélt, egyebek között a "történelmi igazság" megőrzésének és a revízióval szembeni fellépésnek a fontosságáról a második világháborúval kapcsolatban. A Kreml szerint Netanjahu méltatta a Vörös Hadseregnek az Európa "felszabadításához" és "a nácizmus szétzúzásához" való döntő hozzájárulását. Putyin üdvözölte az Izraelben élő szovjet veteránokat.

Az orosz és az izraeli vezető egyebek mellett megvitatta a szíriai helyzetet, és megállapodott a SARS-CoV-2 elleni vakcina kifejlesztésében való rendszeres együttműködésről.

Oroszország a járványhelyzet miatt elhalasztotta a szombatra tervezett katonai díszszemléket. A győzelem 75. évfordulója alkalmából Putyin várhatóan egyedül fogja megkoszorúzni a Kreml melletti Sándor-kertben az ismeretlen katona emlékművét. A nagyobb városokban légi bemutató és tűzijáték lesz, amelyeket a hatóságok reményei szerint a lakosok otthonukból fognak megtekinteni. Számos megemlékezést ezúttal az interneten tartanak meg.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök viszont nem mondott le arról, hogy Minszkben május 9-én katonai parádé legyen, amelyre meghívta a Szovjetunió utódállamainak vezetőit.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: 75 év agonizálás - a vízió és mítosz nélküli Európa

Korábban írtuk:

- Putyin újra lengyelmentő antifasiszta báránynak próbálta beállítani a sztálini Szovjetuniót

- Putyin megint Sztálint mentegette - nácizás, nacionalistázás és holokausztozás közepette
- Alternatív történelemszemlélet Oroszországban
- Putyin: cinizmus Sztálint okolni a világháborúért, Lengyelország megszállásával is csak életeket mentett
- Felmérés: az oroszoknak már "csak" 38%-a tartja Sztálint a legnagyobbnak - de még így is ő az első díjas
- "Vezér és tanító" - egyre kedvezőbb Sztálin megítélése Ivánéknál, már szobrot is állítanának neki
Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából