Ugrás a cikkhez
Reklám

Minden alapot nélkülöző és szégyentelen hazugságnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök egy keddi moszkvai emlékezetpolitikai tanácskozáson az Európai Parlamentnek azt a határozatát, amely egyformán a háború kirobbantójaként kezelte a "náci" Németországot és a Szovjetuniót.
"Nem szűnnek a történelmi igazság eltorzítására irányuló kísérletek. Ezekhez nemcsak a nácik cinkosainak örökösei csatlakoztak, hanem egészen tiszteletre méltó nemzetközi intézmények és európai szervezetek is beálltak a sorba" – jelentette ki Putyin a "nácizmus" feletti győzelem jövőre esedékes 75. évfordulójának megünneplését szervező bizottság ülésén.

Emlékeztetett rá, hogy az Európai Parlament egy szeptemberi határozata gyakorlatilag azonos szintre helyezte a "náci" Németországot és a Szovjetuniót.

"Majdhogynem a náci Németországgal együtt vádolják a Szovjetuniót a második világháború kirobbantásával. Mintha elfelejtették volna, hogy ki támadta meg Lengyelországot 1939. szeptember 1-jén és a Szovjetuniót 1941. június 22-én" – hangoztatta az orosz elnök.

Nehezményezte, hogy azokat, akik megpróbálják "vitatni ezt a valójában semmivel sem megalapozott, szemérmetlen hazugságot, jó előre a demokratikus Európa elleni információs háborúval vádolják meg". Megígérte, hogy a "hazugságra" Moszkva az "igazsággal" fog válaszolni.

Kilátásba helyezte, hogy Oroszország újabb adatokat fog nyilvánosságra hozni "a Vörös Hadsereg győzelmeiről és vereségeiről, az orosz hadifoglyok tragikus sorsáról, az illegalitásban harcolók hősiességéről és a kollaboránsok szégyenéről, a holokauszt tragédiájáról és a békés lakosság ellen elkövetett bűntettekről, a nacionalisták, Hitler kegyenceinek gyalázatáról".

Az Európai Parlament szeptemberben határozatot fogadott el a történelmi emlékezet megőrzésének fontosságáról Európa jövője szempontjából. Az Interfax hírügynökség összefoglalója szerint a dokumentum jelentős része a szovjet vezetés lépéseinek bírálatával foglalkozott. Egyebek között azt állította, hogy a második világháborút a Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásával Németország és a Szovjetunió robbantotta ki. A szerzők rámutattak, hogy a szovjetek ebben az időszakban elfoglalták a balti államokat, és megtámadták Finnországot.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Alternatív történelemszemlélet Oroszországban

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából