Ugrás a cikkhez
Reklám

Donald Trump amerikai elnök az egyetemi Izrael-ellenes jelenségek és az antiszemitizmus visszafogását célzó rendeletet írt alá szerdán.A zsidók bábja az aláírt rendelettel, a háttérben veje, a fő bábjátékos (fotó: Manuel Balce Ceneta/AP)

Az elnöki rendelet kiterjeszti az antiszemitizmus eddigi fogalmát, és szélesebb hatáskört ad a szövetségi oktatási minisztériumnak emberi jogi vizsgálatok megindításához azokon az egyetemeken és főiskolákon, ahol kedvezőtlen légkör veszi körül a zsidó vallású hallgatókat.

"Azt üzenjük az egyetemeknek: ha továbbra is meg akarjátok kapni az óriási mennyiségű szövetségi dollárt évente, akkor vissza kell utasítanotok az antiszemitizmust" – jelentette ki az amerikai elnök a rendelet aláírásakor a szerda esti fehér házi hanukázás során.

A rendelet értelmében megvonható a szövetségi támogatás az oktatási intézményektől, ha nem szállnak szembe az antiszemita kijelentésekkel és jelenségekkel, és nem lépnek fel az Izrael bojkottjára felszólító, úgynevezett BDS-mozgalom ellen. A mozgalom – amely meglehetősen elterjedt az egyetemeken – arra buzdít, hogy a palesztinokkal kapcsolatos politikája miatt bojkottálják és szankcionálják Izraelt, ne ruházzanak be az országban. A mozgalmat Izrael amerikai támogatói és "egyes amerikai konzervatív körök" antiszemitizmusként és rasszista megkülönböztetésként értékelik.

A BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) mozgalomról Trump szerdán a rendelet aláírásakor úgy fogalmazott: "erőteljesen elítéljük ezt az antiszemita kampányt Izrael állam és polgárai ellen".

Az elnöki rendelet az antiszemitizmust az érvényben lévő emberi jogi törvény egyik cikkelye értelmében veszi célkeresztjébe. Ez a törvény korlátozza az egyetemi és főiskolai programok szövetségi anyagi támogatását, ha azok faji, bőrszínbeli, vagy nemzetiségi hovatartozás miatt hátrányosan megkülönböztetnek hallgatókat. A törvény azonban nem érvényes a vallási okok miatti diszkriminációra. Ezt egészíti ki a mostani elnöki rendelet az antiszemitizmus fogalmának kiterjesztésével, mert kimondja, hogy az oktatási tárca az olyan jelenségek, mint az Izraelhez fűződő kapcsolatok miatti diszkrimináció ügyében is emberi jogi vizsgálatot indíthat.

A BDS-mozgalom szigorúbb szövetségi megközelítését bírálók szerint a rendelettel csorbul a szólásszabadsághoz való jog. A The Wall Street Journal című amerikai lap szerdán este az internetes oldalán idézte Suzanne Nosselt, az egyetemi szólásszabadság mellett érvelő, baloldali Pen America nevű emberi jogi csoport elnökét, aki azt mondta: "Ahelyett, hogy a megosztottságot hidalná át, ez a rendelet csak tovább tüzeli az Izraelről folytatott, már amúgy is heves vitákat az egyetemeken".

(MTI nyomán)

Videón a teljes fehér házi hanukázás:

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából