Ugrás a cikkhez
Reklám

Amint arról beszámoltunk, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán este Lisszabonban megbeszélést folytatott az „inkvizíciós” igazságszolgáltatás által köztörvényes bűncselekmények elkövetésével vádolt Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnökkel. Kettőjük legfőbb témája ezúttal is az Irán elleni még hatékonyabb amerikai föllépés volt. Trump külügyminisztere Lisszabonból Rabatba repült, ahol szerette volna rávenni VI. Muhámmád marokkói királyt az Izraellel való kapcsolatok újrafölvételére. Ám az uralkodó lemondta a találkozót, amikor kiderült számára, hogy Pompeo valójában miről kíván vele tárgyalni - írja a Londonban megjelenő Es-Sárk el-Auszát című arab nyelvű napilap.



Mike Pompeo és Nászir Burita külügyminiszter megbeszélése Rabátban (fotó: AFP)

Izrael, s személyesen Binjámin Netanjáhu érdekeinek egyik legbefolyásosabb kijárója és hatalmi szóval történő kieszközlője, Mike Pompeo, a Bibivel megejtett lisszaboni baráti csevej, egyeztetés után – tíz amerikai újságíróval koszorúzva - azonnal az észak-afrikai Marokkóba repült. A szaúd-arábiai királyi család finanszírozásával Londonban napvilágot látó, általában igen jó információs csatornákkal bíró Es-Sárk el-Auszát (Közel-Kelet) című arab nyelvű napilap viszont a marokkói fővárosban, Rabátban megtudta: amikor VI. Muhámmád számára szinte az utolsó pillanatban kitudódott, hogy Pompeónak valójában mi is a küldetése, egyszerűen kikosarazta, s még találkozni sem volt hajlandó vele.



Mike Pompeo és Ábd el-Latíf el-Hammúsi találkozója (fotó: MEO)

A lap értesülése szerint Pompeónak Rabátban be kellett érni a vezető marokkói diplomaták, illetve politikusok, élükön a Szá’ád ed-Dín el ’Oszmáni miniszterelnökkel, Nászir Buritá (ناصر بوريطة) külügyminiszterrel és ’Ábd el-Latíf el-Hammúsival (عبد اللطيف الحموشي), a marokkói titkosszolgálatok főnökével való találkozóval. A washingtoni külügyminisztériumban „természetesen” cáfolták a hírt, miszerint Pompeo a fentebb említett céllal utazott volna Marokkóba a Bibivel történt lisszaboni megbeszélése után.



Mike Pompeo és Száád ed-Dín el-Oszmáni marokkói miniszterelnök Rabátban (fotó: UITV/IANS)

Mindenesetre tény az, hogy az Amerikai Egyesült Államok gazdasági segítségére, illetve katonai támogatására szoruló arab országok közül Jordánia Hásemita Királyság és Egyiptom tart fönn diplomáciai kapcsolatot Izraellel. Nem nagykövetségi szinten ugyan, de korábban Izraelnek volt nyílt és titkos diplomáciai kapcsolata Marokkóval, ám az arab ország ezt megszakította 2000-ben az úgynevezett második palesztin intifádá (népfelkelés), pontosabban annak véres leverése miatt. Bibi most, a megszállt Ciszjordánia jelentős részének tervezett bekebelezése előtt, elérkezettnek látta az időt a Marokkóval való félhivatalos diplomáciai kapcsolatok helyreállítására… Ezért küldte Rabátba Mike Pompeo külügyminisztert, ám elképezése ezúttal nem jött be.

Hering J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából