Ugrás a cikkhez
Reklám

Tovább nőtt a halottak száma Spanyolország dél-keleti részén: már hat áldozata van az áradásoknak. 3500 embernek kellett elhagynia az otthonát. Páncélozott katonai járműveket is bevetettek a mentésben. Csak ezekkel lehetett közlekedni, a személyautókat és buszokat ugyanis lesodorta a víz az utakról, többen éppen emiatt haltak meg – közölte az M1 Híradó.

Helikopterekről is mentik az embereket délkelet-Spanyolországban. Az elmúlt 2 és fél nap özönvízszerű esőzései miatt rengeteg folyó lépett ki medréből, ezért sokan rekedtek otthonaikban vagy járműveikben.



Fotó: Sergio Perez / Reuters

Méteres víz, hömpölygő sárfolyamok

A csapadékmennyiség több helyen rekordokat döntött. Ontinyentben például 12 óra leforgása leforgása alatt 250 mm-nyi eső zúdult le, vagyis tízszer annyi, mint az ilyenkor szokásos.



Fotó: Jon Nazca / Reuters

Orihuelában méteres víz borította be az alacsonyabban fekvő utakat. A felhőszakadások annyira felduzzasztották folyókat, hogy a víz a hidak aljáig is elért.



Fotó: Jon Nazca / Reuters

A közeli Santomerában a hatóságok elővigyázatosságból 2000 embert költöztettek ki. Az ítéletidő miatt ugyanis le kellett ereszteni a vízgyűjtőt, nehogy az összegyűlt csapadék átszakítsa a gátat.

A tengerparti Los Alcázaresben az özönvízszerű esőzések az utcákat hömpölygő sárfolyamokká változtatták, az árhullám még a pakoló autókat is elsodorta. A helyiek fáradhatatlanul dolgoztak otthonaik megtisztításán.



Fotó: Juan Manuel Garcia Fernandez / Reuters

„Egész éjszaka fenn voltunk, nagyjából egy órát aludtam délben, de azóta fenn vagyok” – magyarázta egy férfi.

Katonákat is be kellett vetni

A városban az ivóvíz- és áramszolgáltatás is akadozik. A katonákat is kivezényelték, hogy részt vegyenek a civilek mentésében.

A polgármester pénteken délután már arról beszélt, hogy a helyzet fokozatosan javul.



Fotó: José Jordán / AFP

A legnehezebb mentőakciókat reggel helikopterekkel és a nehéz katonai járművekkel hajtották végre. Mostanra már elállt az eső, és elkezdett apadni a vízszint, könnyebb menteni – magyarázta Mario Cervera városvezető.

Fehér Krisztina a közmédia tudósítója arról beszélt, hogy a tartományok vezetése már segítséget ajánlott az árvízkárosultaknak.

„Állami segítségnyújtást ígért minden egyes károsultnak a spanyol kormány is. A belügyminiszter a helyszínre utazott. Konkrét részletekbe még nem bocsátkozott, mert még a kárfelmérés nem kezdődött meg” – mondta Fehér Krisztina.



Fotó: Jon Nazca / Reuters

Az előrejelzések szerint a térségben egészen vasárnapig tarthat a csapadékos időjárás. Bár a helyiek kevésbé intenzív esőzésekre számíthatnak, a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a felduzzasztott folyók miatt ez is újabb áradásokat okozhat.

Legalább hárman a kocsijukban lelték halálukat

Az autókat elsodró áradás legalább három halálos áldozatot követelt. Egy középkorú férfi péntek reggel halt meg, miután autójával behajtott egy vízzel elárasztott alagútba az andalúziai Almeríában. A kocsiból rendőri segítséggel két utast sikerült kimenteni, de a sofőr megfulladt. Délután egy 36 éves férfi holttestét találták meg Jámula közelében, aki szintén az autójában veszítette életét. Egy másik férfi gyalog indult el a valenciai Redovan faluban, de elsodorta az utcákon hömpölygő áradat. Egy mentős szerint egy embert egy jelzőtábláról kellett lehozniuk, miután a villámárvíz miatt arra menekült fel - írja az Index.



Fotó: Sergio Pérez / Reuters

(Híradó - Index)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából