Ugrás a cikkhez
Reklám

A román kormánykoalícióból augusztus végén kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pártütőivel szeretné betölteni a kormányában megüresedett miniszteri tisztségeket Viorica Dancila miniszterelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Dancila szerdán bejelentette: a környezetvédelmi miniszteri székbe a két hete lemondott Gratiela Gavrilescut ültetné vissza, energiaügyi miniszternek Ion Cupát, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszternek pedig Stefan Baisanut javasolja. Valamennyien a kormányból két hete kilépett ALDE parlamenti képviselői, akik elfogadták a miniszterelnök felkérését. A kormányfő bejelentése szerint Gratiela Gavrilescu miniszterelnök-helyettesi tisztséget is viselne a megújuló kabinetben. A javaslatokat Viorica Dancila elküldte Klaus Iohannis államfőnek. A döntést kommentáló elemzők szerint Viorica Dancila így próbálja elkerülni, hogy a kormány politikai összetételének a megváltozása miatt kelljen a parlament elé állnia egy bizalmi szavazásra.

További három olyan szociáldemokrata párti miniszteri hely betöltésére is javaslatot tett a kormányfő, amelyeket a korábbi lemondások, leváltások nyomán jelenleg ideiglenesen kinevezett miniszterek vezetnek.

A belügyminiszteri tárca élére Dan Chirilát, az oktatásügy élére Camelia Gavrilát, a gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettesi tisztségbe pedig Dan Mateit javasolta. Az új miniszterek akkor foglalhatnák el tisztségeiket, ha Klaus Iohannis államfő elfogadná jelölésüket, és letennék az esküt.

Romániában augusztus 26-án alakult ki kormányválság, miután Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke bejelentette, hogy a kisebbik kormánypárt kilép a koalícióból. Az ALDE négy minisztere közül azonban csak három nyújtotta be másnap a lemondását, az egy hónappal korábban külügyminiszterré kinevezett Ramona Manescu bejelentette, hogy a tárca élén marad. A PSD szintén az ALDE egységének a megbontásával őrizte meg a szenátus fölötti befolyását. A házelnöki tisztségre az ALDE-s Teodor Melescanut jelölte, akit kedden enyhe szavazattöbbséggel meg is választottak.

Az ALDE vezető testülete múlt héten arról határozott, hogy elveszíti párttagságát az a politikusa, aki a párt vezető szerveinek a jóváhagyása nélkül fogad el politikai tisztségeket. Az elvet azonban Teodor Melescanura még nem alkalmazták, mert nélküle (a szükséges minimális létszám hiányában) megszűnik az ALDE szenátusi frakciója.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából