Ugrás a cikkhez
Reklám

Az elmúlt napokban Donald Trump elnök megpendítette, hogy Washington újratárgyalná az Irán és a nagyhatalmak között 2015-ben aláírt, Teherán nukleáris programjára vonatkozó egyezményt. Washington valójában azért szeretné újratárgyalni az iráni nukleáris programot korlátozó nemzetközi egyezményt, hogy további, a perzsák részéről elfogadhatatlan megszorításokat és tilalmakat vegyenek bele. Úgy néz ki, hogy Irán erre nem hajlandó. A tárgyalások ellen emelte föl szavát ma Hoszejn Szelámi, az Amerika által terrorszervezetnek nyilvánított Iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka – írja az arabic.sputniknews.com hírportál.



Hoszejn Szelámi, az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka (fotó: Reuters)

Hoszejn Szelámi tábornok, az Amerika által nemrégiben terrorszervezetnek nyilvánított Iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka ma az iráni-amerikai tárgyalások lehetőségéről és a Teherán által támogatott Hizbulláh libanoni sí’ita katonai és politikai szervezetről nyilatkozott. Az Iráni Forradalmi Gárda már kezdetben ellenezte az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió, Kína és Oroszország, illetve Irán között létrejött, Teherán nukleáris programját szabályozó – magyarán, kordában tartó – egyezményt, mondta Szelámi tábornok, majd hangsúlyozta: Trump azért rendelt el újfent kemény gazdasági szankciókat országa ellen, hogy rákényszerítse Teheránt az Amerika által fölrúgott egyezmény újratárgyalására.



Az Iráni Forradalmi Gárda díszmenete Teheránban (fotó: AFP)

Trump elnök azért is szeretné újratárgyalni az egyezményt, hogy az tartalmazza a perzsák rakétafejlesztési programjára vonatkozó megszorításokat, tiltásokat is, fogalmazott Szelámi tábornok, majd kifejtette: a Washington által ajánlott tárgyalás nem jelenti az ellentétek megoldását, mert az nem lenne egyéb, mint a perzsák átverése.  „Az ellenség igyekszik növelni a ránk irányuló nyomást, újabb és újabb követelésekkel áll elő, majd a tárgyalások folyamán teljes behódolást kíván tőlünk”, jelentette ki az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka.

A libanoni Hizbulláhról szólva Hoszejn Szelámi tábornok elmondta, hogy háború esetén ez a sí’ita fegyveres szervezet a Szíriában szerzett harcászati, háborús tapasztalatai alapján egyedül is képes lesz legyűrni Izraelt. Mint ismert, a Teherán támogatását élvező libanoni szervezet több fronton is támogatja Bassár el-Ászád szíriai elnöknek az országára tört nemzetközi terrorszervezetek ellen folytatott küzdelmét.



Az izraeli hadsereg hadgyakorlata Cipruson (fotó: idf.com)

Izraelben is tisztában vannak a Hizbulláh megnövekedett katonai erejével, s ezért az izraeli hadsereg 2017 decemberében a dél-libanoni terepviszonyoknak megfelelő körülmények között Ciprus területén (sic!), majd nemrégiben Galileában végzett hadgyakorlatot a sí’ita szervezet elleni háborúra való fölkészülés jegyében.

Hering J. – Kuruc.info

Frissítés: Egyik olvasónk írja kommentjében: szerinte részünkről félrefordítás lehet, mert az iráni tábornok nyilván arra utalt, hogy a Hizbulláh meg tudja védeni magát külső segítség nélkül is, s nem pedig arra, hogy majd bevonulnak Tel-Avivba.

Nos, szó nincs félrefordításról, mert az eredeti arab szöveg még az általunk nem időzőjelbe tett, tehát nem betű szerinti pontossággal magyarra fordítottnál is keményebb. Az általunk hivatkozott, hitelesnek ismert arabic.sputniknews.com hírportál az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnokát idézve szó szerint ezt írja:

بحيث اصبح قادرا لوحده في اي حرب محتملة على محو الكيان الصهيوني من الخارطة

Magyarul: (...) "Ahol (mármint a szíriai háborúban a Hizbulláh - H. J.) olyan képességre tett szert, hogy a cionista entitást bármilyen lehetséges háborúban egymaga is le tudja letörölni a térképről."

H. J. - Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából