Ugrás a cikkhez
Reklám

Kiderült, hogy az Igazságügyi és Biztonsági Minisztérium 2018-as, a "menedékkérők" által elkövetett bűncselekményekről készített jelentése "pontatlanságokat tartalmazott" - közölte a holland sajtó szerdán.



Mark Harbers, a lemondott holland államtitkár (fotó: EPA/Bart Maat)

A beszámolók szerint a jelentésben mintegy 4600, súlyos kategóriába tartozó bűncselekményből mintegy ezer, különböző szexuális bűncselekményekre, gyilkosságokra vagy gyilkossági kísérletekre utaló esetet mindössze "egyéb" megjelöléssel láttak el.

A statisztikákban a "menedékkérők" által elkövetett rablást, súlyos testi sértést vagy gyilkosságot az olyan kisebb ügyek közé sorolták, mint ahová például a lopások is tartoznak. A migránsok közül sokan biztonságos országból, például Marokkóból és Tunéziából érkeztek, és ezért menedékkérelmet sem adhattak volna be Hollandiában.

Az ügyek eltusolása hátráltatta a nyomozásokat, 4600 érintettből mindössze ötöt utasítottak ki az országból.

A beszámolók szerint a holland parlament alsóházának az említett jelentésről folytatott kedd esti vitáján az államtitkár elismerte felelősségét a "menedékkérők" által elkövetett bűncselekményekre vonatkozó statisztikai adatokat tartalmazó jelentés "pontatlanságai" miatt. Hozzátette, noha "nem volt szándékos", elismeri felelősségét azért is, hogy a jelentés részleteit illetően "nem adott megfelelő tájékoztatást a kormány tagjainak".

Harbers a vitán bejelentette, felajánlja lemondását Vilmos Sándor holland királynak.

Mark Rutte miniszterelnök és a kormányzó "jobboldali liberális" Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) párt elnöke a vitát követően kijelentette, tiszteletben tartja Harbers döntését, de sajnálja, hogy "a kabinetnek búcsút kell vennie egy ilyen tehetséges és elkötelezett liberálistól".

(MTI - HírTV nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából