Ugrás a cikkhez
Reklám

Az európai parlamenti választások előtti vasárnap ezrek vonultak fel Európa nagyvárosainak utcáin a nacionalizmus ellen tüntetve.

Berlin belvárosában – a szervezők szerint – húszezren vettek részt az „Egy Európa mindenkinek – a te szavazatod a nacionalizmus ellen” mottóval rendezett megmozduláson, míg a rendőrség néhány ezer tüntetőről számolt be.

Tüntetések voltak Frankfurtban, Münchenben, Stuttgartban, Kölnben és Hamburgban is. Frankfurtban a rendvédelmi szervek közlése szerint tizennégyezren vonultak az utcákra.

Demo „Ein Europa für alle“ in Freiburg ⁦@Caritas_web⁩ ⁦@NYwelskop⁩. Gefühlt Tausende in bester Laune über unser Europa pic.twitter.com/Ze5kXxe7vk

— thomas becker (@becker1234567) 2019. május 19.

A tüntetésekre a több mint 250 kezdeményezést összefogó „Egy Európa mindenkinek” nevű szövetség szólított fel, amelynek soraiban a bevándorlók jogvédelmével foglalkozó Pro Asyl "német" civilszervezet ugyanúgy ott van, mint a Greenpeace környezetvédő szervezet vagy az Oxfam nagy-britanniai székhelyű globális segélycsoport.

A nap folyamán Európa mintegy ötven nagyvárosában szerveztek megmozdulásokat, köztük Bukarestben, Malmöben, Utrechtben és Bécsben.

#Stuttgart Vorab:
Demonstration:
Ein Europa für Alle
Laut Medienberichten nahmen circa 12000 Menschen teil.
Die Europawahl am 26. Mai 2019 ist eine Richtungsentscheidung über die Zukunft der EU. https://t.co/bhqOLQK6Vc pic.twitter.com/Z90E3N31tt

— st newsroom (@S_Tagblatt) 2019. május 19.

Az osztrák fővárosban a rendőrség szerint 2500-an vettek részt a demonstráción, a szervezők azonban hatezer aktivistáról beszéltek.

Megfigyelők arra számítanak, hogy a május 23-26-i európai parlamenti választásokon megerősödnek az Európa-ellenes, nemzeti érzelmű politikai erők.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából