Ugrás a cikkhez
Reklám

Sokak agyába bevésődött az a fénykép, amely az égő Notre-Dame környékén készült, háttérben a katedrálissal, miközben az előtérben két arab a rendőrségi szalag alatt bújik éppen át mosolyogva.

Photo that has been circulating on social media pic.twitter.com/UIrTeb1Ze0

— Nick Monroe (@nickmon1112) 2019. április 15.

Mindenki azt hitte, hogy a képen az látható, amint az Európába beszivárgó muszlimok örömmel fogadják a keresztény szent helyek pusztulását. De szerencsére nem erről van szó - közölte a jó hírt a megkönnyebbült Index.

Az AFP ugyanis "utánajárt a történetnek, és megtalálta a két férfit", akik, ha nem is agysebészek, de legalább építészmérnök-hallgatók. Igaz, a történetben később felbukkan egy zsidó ügyvéd is, aki a fénykép eltávolítását próbálja elérni a különböző oldalakról, így valószínűsíthető, hogy nem kellett olyan nagy utánajárás, sőt, inkább az ellenkezője történhetett...

De lássuk a történet arab verzióját.

Ők elmondásuk szerint április 15-én egy kávézóban ültek Párizsban, amikor a mobiljukon látták az értesítéseket a Notre-Dame katasztófájáról. Odasiettek, látni akarták, mi történik. Félóra-háromnegyed óra hosszan nézték a tüzet a Szajna déli partjáról, majd rendőrök kérték őket a biztonsági zóna elhagyására. Ekkor készült a fotó. A kép először a Kreml-közeli orosz Sputnik francia Facebook-oldalán tűnt fel kommentár és képaláírás nélkül 21:37-kor, és gyorsan elkezdték osztani a radikális jobbos oldalak Franciaországban és Amerikában is.

“Muszlimok nevetnek, miközben lángok pusztítják a Notre-Dame katedrálist a nagyhéten”, írta az amerikai Pamela Geller 22:45-kor 1,3 millió követővel rendelkező oldalára, a bejegyzés 33 000 megosztást szedett össze. Aztán jött a többi oldal, a Reddit és 4Chan fórumai stb.

A két férfinak az iskolai barátaik szóltak még aznap este, hogy mekkora "sztárok" lettek. "Szürreális volt", emlékszik vissza J., hozzátéve, hogy addig soha nem érzékelt rasszizmust a saját bőrén, most viszont két életre előre megkapta az adagot.

A Sputnik France közben közölt egy cikket, azt állítván, hogy ők nem írták sehol, hogy muszlimok az illetők, és azt sem, hogy a tűz miatt nevetnek. Sőt, a Sputnik még meg is ls lepődött - állítják - , hogy ilyesmi felhanggal terjedt a fotó.

És miért nevetett a két férfi? Erre is van válaszuk:

Ahogy bújtunk át a szalag alatt, az az arcomba ragadt, és elröhögtük magunkat.

“Voltunk a Notre-Dame-ban, fotóztuk, tanultuk, 3D modellt csináltunk róla, Hogy nevetnénk a tűzön?" - tette hozzá. "Építészhallgatóként nyomot hagy benned egy építészeti gyöngyszem leégése". S. megmutatta az AFP-nek az akkor egy rokonának elküldött egyik üzenetét is, melyben szörnyülködik a harangtorony leomlásán.

Az ügyvédjük, Boris Rosenthal azt nyilatkozta, hogy 15 hivatalos követelést küldtek szét különböző weboldalaknak, hogy "szüntessék meg a jogsértést" a fiatalemberekkel kapcsolatosan.

"Muszáj felvilágosítani az embereket, akik olvasnak, írnak, vagy kommentelnek, hogy a nem megerősített információk mögött emberek vannak, akiknek az életét befolyásolhatja egy ilyen dolog", mondta az ügyvéd. S. például aggódik, hogy egy gyakornoki interjún esetleg felismerhetik, és kára lehet az "ismertségből".

Az elmúlt három héten J. és S. nem mertek együtt mutatkozni, és a fotón lévő ruhájukat sem vette fel egyikük sem. Körülnéznek, amint kilépnek a lakásukból, nehogy egy őrült támadjon rájuk. Néhány napja forgatócsoportot láttak az utcán. Jó messzire elkerülték a kamerákat. A cikkből kimaradt, hogy azóta rémálmaik is vannak, de ha netán ez is belekerül, frissítjük majd...





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából