Nem érti Donald Trump, miért ne kellene kedvelnie Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt - ezt az amerikai elnök a Fox tévének adott interjújában mondta kettejük - kudarcos - hanoi találkozója után. Trump egyenesen éles eszűnek és igazi vezetőnek nevezte Kim Dzsong Unt, aki szerinte nagyon változékony hangulatú ember.

Az elnök még Hanoiban az őt kísérő újságírók előtt védelmébe vette Kimet, amikor Otto Warmbier ügyéről kérdezték őt. Otto Warmbier az az ohiói fiatalember volt, akit 2016-ban Phenjanban letartóztattak, mert állítólag ellopott egy észak-koreai zászlót a szállodából, kényszermunkára ítélték, majd 2017 júniusában szabadon engedték és kómában szállították vissza az Egyesült Államokba, ahol egy héten belül elhunyt.

Trump szerint Kim Dzsong Un nem tudott arról, mi történhetett az amerikai diákkal a munkatáborban. Otto Warmbier családja már akkor közleményt adott ki, amelyben elítélte az elnököt Kim Dzsong Un dicséretéért, Trump pedig republikánus és demokrata párti politikusok össztüzébe került. Különösen élesen bírálta őt a volt ENSZ-nagykövet, Nikki Haley, akit lehetséges republikánus elnökjelöltként emlegetnek az amerikai sajtóban. Pénteken Otto Warmbier szülei újabb nyilatkozatot adtak ki, amelyben ismét hangsúlyozták: Kim Dzsong Un és "ördögi rendszere" a felelős fiuk haláláért. "Erre nincs bocsánat, és ezt nem változtathatják meg a dicsérő szavak sem" - olvasható a közleményben, amely több amerikai médiumban megjelent.

(MTI)