Ugrás a cikkhez
Reklám

Görögország megalapozottan perelheti Németországot több milliárd eurós háborús jóvátételért – jelentette ki Prokopisz Pavlopulosz görög elnök pénteken, amikor találkozott az athéni látogatáson tartózkodó Angela Merkel németországi kancellárral.

Berlin már többször feleslegesen bocsánatot kért Athéntól is a nemzetiszocialista Németország Görögországgal szemben állítólagosan elkövetett "II. világháborús bűneiért", de mindig visszautasította új keletű pénzbeli követelését, arról tárgyalni sem volt hajlandó.Angela Merkel és Prokopisz Pavlopulosz - az alkudozásnak sosincs vége

A németországi kancellár most is kijelentette:

„Tudatában vagyunk történelmi felelősségünknek, tudjuk milyen sok szenvedést okozott Németország Görögországnak a nemzetiszocializmus idején, ezért az a feladatunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a jó kapcsolatok érdekében, és hogy támogassuk egymást mindkét ország előnyére.”

Merkel 2014 óta most először járt Görögországban.

Athén jogilag érvényesnek és megalapozottnak tekinti a követelést

Pavlopulosz azt mondta Merkelnek rövid találkozójukon, hogy Athén jogilag érvényesnek és megalapozottnak tekinti a követelést, és ennek a megfelelő európai jogi fórumon szeretne érvényt szerezni.

Németország 1960-ban már fizetett Görögországnak 115 millió német márka jóvátételt. Berlin a háborús jóvátételek kérdését lezártnak tekinti a két Németország 1990-es újraegyesítése óta, mert az erről szóló szerződés kiköti, hogy az újraegyesíttet Németország nem fogad el semmilyen újabb követelést. A német vezetés szerint, ha Görögország akart volna további jóvátételt, akkor azt az újraegyesítés előtt kellett volna kérnie.

A II. világháborús német jóvátétel mint érzelmi kérdés 2010 és 2018 között ismét előkerült Görögországban, mert Athénnak a nemzetközi – részben német – mentőhitelek visszafizetése érdekében szigorú gazdasági megszorításokat kellett bevezetnie az országban.

A görög verzió szerint a hitleri erők 1941 és 1944 között tartották megszállás alatt Görögországot, és észak-afrikai hadjáratuk finanszírozására sarcot szedtek tőle. Emiatt hiperinfláció alakult ki az országban, és több ezer görög éhen halt. A németek 476 millió márka átadására kötelezték Athént, ami görög tisztségviselők számításai szerint ma 6-10 milliárd eurónak felel meg. Egy görög parlamenti bizottság három évvel ezelőtt készített egy jelentést, és eszerint akkori értéken az ország II. világháborús kára 289 milliárd euró volt.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Merkel Athénban - Ciprasz a "populista erők" miatt rettegett

Kapcsolódó:

- "Követeljük Németország adósságát" - Jóvátétel-propaganda az athéni metróban

- A görög államadósság nagyjából felét kitevő összeget követel Athén Berlintől a "náci megszállás" jóvátételéül

- A "német" balosok szerint az ország még nem fizetett elég kárpótlást - most a görögöknek akarnak tejelni

- Nem kártérítést követelnek a németektől a görögök, azt már kaptak eleget: egy világháborús adósság a legújabb szalmaszál

- Tanultak a holoiparosoktól: Athén újabb "háborús kártérítést" kér Berlintől

- Egy vén görögországi kommunista nem adja fel a harcot: mesebeli kárpótlást követel Németországtól - az EP-be tart

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából