Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ausztrál kormány szerdán bejelentette, hogy bezár két migránstábort, egyet Melbourne-ben és egyet Sydneyben. A kabinet értékelése szerint a csökkenő migráció Ausztrália sikeres bevándorlási politikájának bizonyítéka.

David Coleman bevándorlási miniszter közleményében jelezte, hogy a Melbourne-ben található, vitatott maribyrnongi létesítményt azonnali hatállyal bezárják, a sydneyi Blaxland Központot pedig májusig felszámolják.

A fokozott biztonságú maribyrnongi tábor a legszigorúbb volt a maga nemében Ausztráliában. A központban az őrök a megszokottnál gyakrabban használták a bilincset és a kényszer változatos formáit a The Age című ausztrál napilap 2016-os beszámolója szerint.

Coleman szerint a migránstáborok bezárása a kormány sikeres bevándorlási politikájának bizonyítéka. Ausztrália 2013 óta nem engedi be területére a tengeren át, illegális úton érkezett migránsokat, és a Pápua Új-Guineához tartozó Naurun, illetve Manuson helyezi el őket. Az ottani táborokban mintegy ezren raboskodnak – többen évek óta – kilátástalan helyzetben. Rajtuk kívül 1250 embert tartanak fogva Ausztrália területén fokozott biztonságú létesítményekben.

Coleman rámutatott, hogy Ausztrália új bevándorlási politikájának köszönhetően csökkent a tengeri migráció, 19 központot zártak be, és mintegy 500 millió ausztrál dollárt (98,5 milliárd forintot) takarítottak meg. „Jogvédők” ezzel szemben üres gesztusnak nevezték a kormány intézkedéseit, amelyek oka szerintük az, hogy a maradék hét ausztráliai menekülttábor befogadóképessége megnövekedett.

„Nem csökkent jelentősen az országban fogva tartott emberek száma” – hangsúlyozta közleményében Ian Rintoul, egy migránsügyi szervezet szóvivője. „2017 novemberében 544-en voltak azok, akik már több mint egy éve raboskodtak ezekben a létesítményekben, miközben 2017 szeptemberében még 505 volt a számuk” – tette hozzá.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából