Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem sokkal a tartományi választás lezárása után megjelentek az első exit poll eredmények, amelyek egybehangzanak az előzetes várakozásokkal. Ennek megfelelően továbbra is a CSU a legerősebb erő, de a begyűjtött 35,5 százalékkal messze elmarad az öt évvel ezelőtti 47,5 százalékos eredménytől.




Második helyen a Zöldek végeztek 18,5 százalékkal, a Szabad Választók 11,5 százalékot, az AfD 11 százalékot, az SPD pedig 10 százalékot kapott.




Az előzetes eredmények alapján szinte biztos, hogy a CSU-nak koalíciós partnert kell keresnie, a kérdés, hogy egy vagy két partnerrel tud majd kormányt alakítani – fűzte hozzá.

(Híradó)

Frissítés: Seehofer nem mond le: "a CSU megkapta a felhatalmazást a folytatásra"

A Keresztényszociális Unió (CSU) megkapta a felhatalmazást a bajor választóktól a kormányzás folytatására – jelentette ki Horst Seehofer pártelnök Münchenben a bajorországi tartományi törvényhozási választás után.

A CSU választási központjában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy pártja nem ért el jó eredményt, és ennek okait fel kell dolgozni, de a következő időszakban „egységesen és teljes erővel” a választóktól kapott felhatalmazás megvalósítására, a kormányalakításra kell összpontosítani.

A ZDF országos köztelevíziónak adott nyilatkozatában arról is beszélt, hogy „okok egész sora” határozta meg a választási eredményt. Jelezte, hogy nem kíván lemondani pártelnöki tisztségéről.

Markus Söder tartományi miniszterelnök, a CSU kampányának vezetője a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy valamennyi „polgári párttal” hajlandóak tárgyalni a kormányalakításról. Hozzátette, hogy a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártot nem sorolja a polgári erők közé.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából