Ugrás a cikkhez
Reklám

A spanyol parlament csütörtökön megszavazta, hogy Francisco Franco (1892-1975) földi maradványait eltávolítsák a Madrid melletti Elesettek Völgyében található mauzóleumból: a szocialista spanyol kormány által benyújtott jogszabályt 176 képviselő támogatta, 165-en tartózkodtak – a konzervatív Néppárt két képviselője – állítólag – tévedésből nemmel szavazott.



Virágok Francisco Franco egykori spanyol diktátor sírkövén a spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgyében lévő bazilikában, San Lorenzo de El Escorialban 2018. augusztus 24-én (Fotó: MTI/AP/Andrea Comas)

Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes a parlamenti vitában hangsúlyozta: "igazság nélkül nem lesz béke", amíg fenntartják ezt a "borzalmas ellentmondást", hogy "a diktátor az áldozataival együtt van eltemetve".



Carmen Calvo, spanyol miniszterelnök-helyettes (Fotó: EPA/MARISCAL)

A szavazásnál tartózkodó konzervatív Néppárt bírálta a kormány sürgős eljárását az exhumálás ügyében, amelyet a szintén tartózkodó Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt "füstfüggönynek" nevezett, amivel a kisebbségi kormány próbálja elfedni gyengeségét és inkompetenciáját.



A spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgye San Lorenzo de El Escorialban (Fotó: MTI/EPA/Mariscal)

A Spanyolországot 1939 és 1975 között irányító vezető földi maradványait a kormányzati tervek szerint az év végén emelik ki a síremlékből. A kabinet két hete határozott arról, hogy megindítja az ehhez szükséges közigazgatási eljárást, amely a leszármazottak számára 15 napot ad kifogásaik benyújtására, továbbá arra is, hogy megnevezzék: hol kívánják végső nyugalomra helyezni az egykori vezért.

Franco családja korábban már jelezte ellenvetését a kormánynak. A tábornok unokája által vezetett Francisco Franco Alapítvány (FFNF) szerint jogsértő az exhumálás, ezért jogi lépések megtételét helyezte kilátásba, valamint az ombudsmanhoz fordult.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából