Ugrás a cikkhez
Reklám

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hivatala ma kora délelőtt arra kérte a varsói parlamentet, hogy a honatyák tárgyalják újra a mintegy öt hónappal ezelőtt már megszavazott és hatályba is léptetett, úgynevezett „holokauszt-törvényt”, amelynek értelmében büntethető az a személy, aki azt állítja, hogy egyes lengyelek vagy a lengyel nép is kivette részét a zsidók második világháborús holokausztjából. A már elfogadott törvény értelmében ugyanis börtönbüntetéssel sújtható az, aki a lengyelek bűnrészességét szóban vagy írásban nagy nyilvánosság előtt hangoztatja. A lengyel kormányfő kezdeményezésére azonban ezt a törvényt a közeljövőben felhígítják – közli a Háárec című izrael újság.



Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök – visszavonulót fújt (fotó: JTA)

A lengyelországi zsidók és a zsidó világszervezetek, de személyesen Binjámin Netanjáju izraeli miniszterelnök is, február elején felháborodottan értesültek a lengyel törvényről, s követelték annak azonnali érvénytelenítését vagy legalábbis módosítását. Már a háborús bűnös Netanjáhunak a lengyel holokauszt-törvény elleni tiltakozása után várható volt, hogy az amúgy nemzeti és keresztény varsói kormány nem sokáig lesz képes ellenállni a nemzetközi zsidóság ráhatásának, s egy szép napon – néhány hónapos erősködés után – beadja majd a derekát. (Mert végül is, hogyan nézne ki az az ország, ahol nem lehet büntetlenül vádolni, befeketíteni, rossz hírét kelteni a többségi gazdanépnek? – H. J.)



A holokauszt-törvény ellen tüntetők a lengyel nagykövetség előtt Tel-Avivban (fotó: Moti Kimhi

Sejtésünk beigazolódni látszik, mert Tadeusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hivatala ma reggel bejelentette: „A lengyel kormány véleménye szerint a törvény nem érte el azt a célját, hogy megvédje Lengyelország jó hírnevét” (A bejelentésből az nem derül ki, hogy a törvény miért nem érte el a célját… - H. J.), olvasható a közleményben, amely így folytatódik: „A lengyel kormány ezért úgy módosítja a törvényt, hogy annak megszegése ne vonjon maga után büntetőjogi felelősséget, s megszegőit ne sújthassák szabadságvesztéssel.”



Tüntetők várják a követségről távozó lengyel nagykövetet Tel-Avivban (fotó: Moti Kimhi)

A lengyel miniszterelnöki hivatal egyúttal azt is közölte, hogy a varsói parlament nemsokára megvitatja a törvénymódosításra vonatkozó elképzelést. A törvény elfogadása után, az idén februárban, tüntetések voltak Lengyelország tel-avivi nagykövetsége előtt, s a külképviselet kerítésének falára obszcén és lengyeleket gyalázó szavakat mázoltak.

Hering J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából