Ugrás a cikkhez
Reklám

Őrizetbe vették Abbasz Edalat iráni-brit kettős állampolgárságú egyetemi tanárt Iránban – jelentette az iráni hadsereg elit egységéhez, a Köztársasági Gárdához közel álló FARS hírügynökség, amely úgy tudja, hogy a férfit kémkedéssel gyanúsítják.

Előzőleg Londonban a külügyminisztérium sürgős tájékoztatást követelt Irántól Edalattal kapcsolatban, miután értesült az őrizetbe vételéről. A New York-i székhelyű Iráni Emberi Jogok Védőinek Központja (CHRI) nevű szervezet szerint a londoni Imperial College informatikatanárát, ismert békebarát aktivistát április 15. óta tartják fogva.

A FARS csütörtökön megerősítette Edalat őrizetben tartását. „Nemrégiben Nagy-Britanniával kapcsolatban álló beszivárgó hálózatok tagjait vették őrizetbe” – közölte egy illetékes a hírügynökséggel, akinek a nevét nem közölték.

A FARS az őrizetbe vett személyek között megnevezte Abbasz Edalatot, de további részleteket nem közölt. A CHRI szerint Edalatot teheráni otthonában vette őrizetbe a Köztársasági Gárda. Számítógépét, cédéit és jegyzetfüzeteit elkobozták. A CHRI nem közölte a férfi őrizetbe vételének okát.

Edalat alapította az Irán elleni Szankciók és Katonai Beavatkozások elleni Kampány nevű csoportot, amely független szervezetként határozza meg magát, s amelynek célja szembeszállni „az Irán elleni szankciókkal, külföldi beavatkozásokkal és katonai invázióval” – közölte a CHRI a Teherán elleni amerikai, európai és nemzetközi szankciókra utalva.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából